Fridalen kirke

Fridalen kirke, Roald Amundsens vei 100, ble vigslet 6. mai 1937 som kombinert interimskirke og menighetshus for den sørlige delen av Årstad prestegjeld, som ble utskilt som Fridalen prestegjeld 1957. Kirken, som er oppført i pusset og kalket mur med skiferkledd valmtak (ark. Peter Andersen), har rektangulær grunnplan med skipet i nord og et smalere kor i sør. Lengst i nord ligger våpenhuset med klokkerkontor, og da menigheten ble utskilt som eget prestegjeld, fikk kirken et femkantet påbygg i sør med sakristi og prestekontor. Taket er kronet av en kobbertekket takrytter. Ved en ombygging/restaurering 1952–62 ble det bl.a. innredet en menighetssal i kjelleren. 1983–85 ble kirken påbygd mot nord, og antallet sitteplasser økte fra de opprinnelige 250 til 400. Et frittstående tårn ble reist. 1991 fikk kirken en stor klokke, montert i tårnet, i gave fra Arild Haaland.

De innvendige murene er pusset og malt, hvitt i skipet, gult i koret. Skipet har brystpanel i brunbeiset tre, himlingen er hvit, mens takstoler og himlingslister er blekrøde. – På alteret står et krusifiks av tre og fajanse. Bak alteret i korets sørvegg er et glassmaleri med abstrakt motiv, tegnet av Ole Gabriel Dahl. – Døpefonten på østsiden av koråpningen er åttekantet, på vestsiden av koråpningen står prekestolen. – Orgelet, som står på galleriet på skipets nordvegg, hadde opprinnelig 8 stemmer, men ble utbygd til 16 stemmer 1962; det har tidligere stått i Alversund kirke.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.