Hordaland fylkeskommune

Hordaland fylkeskommune, Agnes Mowinckels gate 5, forvaltningsmessig enhet, omfatter fylkets 33 kommuner med et samlet areal på 15 634 km2. Hordaland ligger mellom fylkene Sogn og Fjordane og Rogaland og grenser i øst til Buskerud og Telemark. Fylkeskommunen har som primæroppgaver ansvaret for videregående opplæring, kultur og kulturminnevern, samferdsel, tannhelse og regional utvikling. De regionale utviklingsoppgavene omfatter blant annet fylkesplanlegging og næringstiltak. Stiftelsen Museumssenteret i Hordaland, Salhusvegen 201, Salhus ble etablert 2004 med oppgave å utføre museale fellestjenester for Hordaland fylkeskommune. Transportselskapet Skyss er etablert av Hordaland fylkeskommune for å administrere innkjøp av kollektivtjenester. Kom i drift fra januar 2008.

Fylkeskommunens øverste organ er fylkestinget, som velges hvert fjerde år (samtidig med kommunevalg) og ledes av fylkesordføreren; i brodden for administrasjonen står etter 1976 fylkesrådmannen. Fylkesmerket viser på rød bunn to korslagte gull stridsøkser under en gull krone, etter det gamle seglet for Onarheimsgildet på Tysnes, brukt 1344 av utsendinger fra Sunnhordland ved hyldningen av Håkon Magnusson på Båhus.

Med 469 681 innbyggere (2009) er Hordaland det tredje største fylket i landet regnet etter folketall. Bare Oslo (ca. 575 000) og Akershus (ca. 527 000) har flere innbyggere. Hordaland har passert Nord-Norge der hele landsdelen i 2008 hadde 462 037 innbyggere. Storparten av befolkningen bor i kystområdene og på den smale stripen med jordbruksland langs fjordene. For tiden er folkeveksten størst i Bergen og omlandskommunene og langs kysten, mens indre deler av fylket opplever stagnasjon og nedgang i folketallet.

Hordaland var opprinnelig bare navn på de ytre delene av det nåværende fylket; Hardanger og Voss lå således utenfor fylket. I den første amtsinndelingen fra tidlig i 1660-årene utgjorde Halsnøy kloster og Hardanger et eget amt i den søndre delen av det nåværende Hordaland, mens resten av fylket sammen med Sogn og Fjordane hørte til Bergen stiftsamt.

Nåværende grenser fikk Hordaland 1763, da henholdsvis Søndre Bergenhus og Nordre Bergenhus amter, svarende til de nåværende fylkene Hordaland og Sogn og Fjordane, ble opprettet. Hordalands sørgrense ble endret 2002, da Ølen kommune ble overført til Rogaland. Den ytre delen av kyst- og fjordstrøkene i fylket kalles henholdsvis Nordhordland, Midhordland og Sunnhordland.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.