Jonsvollsgaten

Jonsvollgaten fotografert fra Teatergaten. Foto fra rundt 1980. Husrekken på venstre side av gaten ble revet i 2007. Fotograf: Øyvind H. Berger. Fotoregistrering av Bergen, Bergen Byarkiv.

Jonsvollgaten fotografert fra Teatergaten. Foto fra rundt 1980. Husrekken på venstre side av gaten ble revet i 2007. Fotograf: Øyvind H. Berger. Fotoregistrering av Bergen, Bergen Byarkiv.

Jonsvollsgaten, fra Engen til Nøstegaten, oppkalt 1872 etter Jonsvollene (Engen); opparbeidet 1875. Gaten er svært bratt; stigningen var opprinnelig 1:10, men 1910 ble gaten brolagt og stigningen senket til 1:16,5.

2. april 2007 ble det siste av de store trehusene fra 1700-tallet i Jonsvollkvartalet jevnet med jorden, i første omgang tenkt erstattet av et svært bygningskompleks på 17 etasjer, bestående av hotell og og boliger foruten en stor dagligvarebutikk, småbutikker og kontorer, vrimleområde, parkanlegg og parkering. Forsøk på å få Gulating lagmannsrett og Bergen kino som leietakere mislyktes. Hoveddelen av det verneverdige Exercerhuset var det tanken å beholde, men skjermet bak glassvegger. Bak disse planene, som bystyret til slutt vendte tommelen ned for, også et moderert forslag utarbeidd av Oslo-arkitekten Niels Torp, stod grunneieren og eiendomsinvestoren Ole Jan Strønen. Etter det kommunale avslaget ble eiendommen i 2007 solgt til Sparebanken Vest, som planlegger å bygge et finanssenter på stedet.

Raseringen av Jonsvollkvartalet skjedde etter sterke protester, selv om gyldig rivningstillatelse forelå fra Fylkesmannen. Velforeningene på Nøstet, Verftet og Klosteret støttet av aktivister prøvde forgjeves å fåstoppet rivingen. I juni 2005 holdt 10–15 personer et av husene okkupert i fem døgn og måtte til slutt fjernes av politiet, hvoretter huset natten etter igjen ble okkupert. Fem av aksjonistene måtte da heises ned fra taket ved hjelp av brannbil og en av velforeningens medlemmer føres bort av politiet.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Exercerhuset | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.