Kemneren

Kemneren, Nonnesetergaten 4, forvalter bykassen og har hånd om alle inn- og utbetalinger. Kontoret er pålagt innfordring av skatter og avgifter, også medlemsavgift og arbeidsgiveravgift til folketrygden. Kemneren har også til oppgave å avvikle alle politiske valg. Kontoret har ca. 100 medarbeidere og holder fra september 2008 til i samme bygningskompleks som Skatt vest i Nonneseterkvartalet.

Kemneren ble antakelig opprinnelig utnevnt årlig, og stillingen var et ulønnet tillitsverv. Han mottok sakefall fra lensmannen, innkrevde byens øvrige inntekter og forestod regnskapene. Mot slutten av 1500-tallet ble han tillagt visse politimessige oppgaver. Stillingen var opprettet 1565, kanskje før. Den første som kjennes, Jacob Madssøn, var også byfogd og rådmann. Fra 1670 ble kemneren utnevnt av magistratpresidenten og borgermestrene. På slutten av 1700-tallet var det problematisk å få borgere til å påta seg vervet. Tanken om å få en fast kemner ble fremsatt 1807 og realisert 1830.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.