Koengen

Koengen. Udatert foto. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Koengen. Udatert foto. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Koengen, gammelt navn på området mellom Bergenhus festning og Sverresborg. Ifølge en teori er navnet en fordanskning av Kaupangen, det opprinnelige bysamfunnet i Bergen; en annen teori bygger på navneformen Kopr, som skal betegne en dal eller senkning (her om søkket nord for Mariakirken). Området ble i middelalderen kalt Veisan. På eldre kart er det tegnet inn et tjern midt på Koengen. Bekken derfra munnet ut ved Bradbenken. Myren ble grøftet og tilsådd 1649.

Det ble 1909 prosjektert et gateløp fra Bradbenken over Koengen til Bontelabo, stadfestet 1920, men prosjektet ble aldri gjennomført.

Det gamle festningsområdet på Koengen har i flere år vært nyttet som utendørsarena både for operaoppførelser og rockekonserter og vil gradvis bli omdannet til en helårs kulturpark med permanent konsertscene, lokaler for kunstutstillinger og et historisk opplevelsessenter – der konger både er blitt kronet og gravlagt. Norrønahallen som ble reist på Koengen 1911 som gymnastikklokale for underoffisersskolen, inngår i planene og tenkes brukt som aktivitetshus for både kultur og idrett. Se Idrettslaget Norrøna. Området vil bli fysisk åpnet mot sentrum og Sandviken. En belyst gang- og sykkelsti ble anlagt på Koengen høsten 2008. Kulturparken skal stå ferdig utbygd rundt 2012.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.