Krohnsminde idrettsplass

Krohnsminde idrettsplass ble innviet i 1947. Den ble benyttet til fotball, friidrett og skøyteløp. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Park- og idrettsvesenet, Bergen Byarkiv.

Krohnsminde idrettsplass ble innviet i 1947. Den ble benyttet til fotball, friidrett og skøyteløp. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Park- og idrettsvesenet, Bergen Byarkiv.

Krohnsminde idrettsplass, Fjøsangerveien 38b, tradisjonsrikt idrettsanlegg der det har vært satt verdensrekord i friidrett, konkurrert i speedway, arrangert NM i boksing og i hurtigløp på skøyter. Et minneverdig kapittel bergensk idrettshistorie endte her 18. november 2008. Da startet rivingen av sittetribunen på Krohnsminde idrettsplass, en tribune som var tegnet av den kjente arkitekten Ole Landmark. Dette alene var grunn til at anlegget burde bevares, mente mange.

Krohnsminde idrettsplass ble anlagt dels der Berles gartneri lå tidligere, dels på et myrområde som ble drenert ved nødsarbeid i 1920-årene. Noe av området ble brukt til ballplass i 1930-årene, og en gammel brakke var i bruk som garderobe. Utvidet, forbedret og utstyrt med garderober og tribuner, men noe forsinket på grunn av krigen, kunne idrettsplassen innvies 1947, fra 1949 med gressbane.

Krohnsminde var hovedsakelig fotballbane, men også brukt til speedway, som skøytebane og for friidrett. Engelskmannen Gordon Pirie satte 1956, i en drabelig duell med russeren Vladimir Kuts, verdensrekord på 5000 m med tiden 13.36.8. NM i hurtigløp på skøyter ble lagt til Krohnsminde 1955, men pga. værforholdene måtte 1500- og 10 000 m distansene flyttes til Voss. Det ble også bygd en hall i tilknytning til anlegget der det bl.a. ble arrangert flere NM i boksing. Denne ble senere revet.

Det ble arrangert skøyteløp ved Kronsminde idrettsplass om vinteren. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Havneingeniøren, Bergen Byarkiv.

Det ble arrangert skøyteløp ved Kronsminde idrettsplass om vinteren. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Havneingeniøren, Bergen Byarkiv.

Idrettsplassen ble i en periode brukt som hjemmebane for Løv-Ham Fotball, da med dispensasjon fra Norges Fotballforbund fordi anlegget ikke lenger tilfredsstilte dagens krav. Løv-Ham, som siden 2008 spiller på Varden Amfi, hadde også kontorer på Krohnsminde. Treningsfeltet benyttes i dag av en rekke andre fotballklubber, deriblant Ny-Krohnborg, Nymark, Baune og Varegg. På dagtid brukes banen av nærliggende skoler. Publikumsrekorden på Krohnsminde er 11 918 tilskuere 23. juni 1991, da Fyllingen møtte Brann til lokalderby.

Før fotballsesongen 2004 ble anlegget bygd om. Grunnen hadde begynt å sige, og dekket hadde dermed blitt skjevt. Løpebanen og friidrettsfasilitetene ble fjernet, mye fordi Fana Stadion nå var blitt byens fremste friidrettsarena. Det ble lagt kunstgress med gummispon, og hovedbanen ble flyttet sørover. I tillegg ble det anlagt en bane for 7er-fotball.

På den ærerike arenaen skal Helse Bergen, etter planen, i 2012 åpne et nytt psykiatrisk sykehus på 9000 m2. Bygningen vil primært være en behandlingsinstitusjon for bydelene Bergenhus, Årstad og Ytrebygda, men også inneholder sengeplasser til korttidspasienter. Prosjektet er beregnet å koste ca. 360 millioner kroner. På andre deler av det tidligere stadionområdet skal det bygges boliger. Selve gressteppet kan fortsatt benyttes av idretten, men heretter bare som en ren treningsbane, og inntil videre med garderober i en provisorisk brakke. Planen er imidlertid at lokalene som lå i tribunen skal bli permanent erstattet i et nybygg som også vil inneholde en idrettshall.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Fjøsangerveien | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.