Kroken

Hus i Kroken før rehabiliteringen.  Mariakirken i bakgrunnen. Fotograf: Gustav Brosing. Arkivet etter Reguleringsvesenet, Bergen Byarkiv.

Hus i Kroken før rehabiliteringen. Mariakirken i bakgrunnen. Fotograf: Gustav Brosing. Arkivet etter Reguleringsvesenet, Bergen Byarkiv.

Kroken, fra Øvregaten/Dreggsallmenning nord for Mariakirken i en bue rundt Vikinghallen til Øvre Dreggsallmenning. Frem til byggingen av Nye Sandviksvei 1869–73 endte Øvregaten blindt ved Kroken, etter at bebyggelsen videre til Bontelabo var revet 1643–44 av militære årsaker. Gaten ble tidligere dels kalt Åkroken, etter elven som rant gjennom strøket her ned til Koengen, dels Klokkersmauet etter flere av klokkerne i Mariakirken som bodde her; nåværende navn vedtatt 1882. Kroken 5 var brødrene Armauer, Johan Irgens og Klaus Hanssens barndomshjem; på veggen her ble det til Dræggens Buekorps’ 70-årsjubileum 1926 avduket en minnetavle over Klaus Hanssen og de to andre stifterne av korpset. – Armauer Hansen fikk minneplate på 150-årsdagen 4. okt. 1991. Bygninger m.m.:1 . Gjenreist på Gamle Bergen Museum som Bakeriet. Se også Ditlef Martens A/S. – 8 . Først omtalt 1766. En del av huset ble revet 1944 og senere gjenreist på Gamle Bergen Museum som Barberens hus.

Kroken har også vært brukt som navn på Nykirkesmuget, og på den tidligere Øvreveien på Laksevåg.

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.