Kronstad hovedgård

Kronstad hovedgård, gnr. 162, Kronstadveien 30, het i eldre tid Hunstad (også skrevet Honstad; trolig av norrønt Húnsstaðir, til mannsnavnet Húnn), og har tilhørt Nonneseter kloster og senere Lunge-slekten. 1685–93 tilhørte den Jørgen Thormøhlen, og 1705 ble den kjøpt av Anders Bruun, sogneprest til Domkirken, som i skjøtet fikk endret gårdsnavnet til Cronstad. 1781 kjøpte major og kjøpmann Christoffer Gerhard Ameln gården, ryddet opp jordene og bygde nye hus. Hovedbygningen han lot oppføre, er kjent fra et prospekt av J. F. L. Dreier; det var på én etasje med høyt saltak og loftsark på begge sider. 1840 solgte hans sønner gården til kjøpmann Joachim Friele, som lot Amelns hovedbygning ombygge, antakelig etter tegninger av stadskonduktør Ole P. R. Høegh. Friele var vinimportør, og modellen for bygningens eksteriør skal ha vært vinslottet Cháteau Margaux i Médoc, som var avbildet på flaskeetikettene derfra.

Huset er blitt kalt et av hovedverkene i senempirens arkitektur i Bergen, og var med sine 21,5 × 13 m en av byens største privatboliger. Fasaden er dominert av den kraftige tempelfronten, og den hvitmalte bygningen med svarte takpanner gir et slottsaktig inntrykk. Interiøret har mange fine detaljer, blant annet later det til at Friele ikke har villet kvitte seg med Amelns rokokkodører og -listverk. Bygningen, som ble tatt i bruk 1844, ble fredet 1927.

Kronstad eies fra 1973 av Aktive Krigsdeltakeres Forening, som har forestått restaurering av eiendommen. Hovedbygningen leies ut som selskapslokaler.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.