Kysthospitalet i Hagevik, spesialsykehus innenfor ortopedisk kirurgi, tilknyttet Universitetet i Bergen, fra 2002 en del av Helse Bergen HF. Årlig utfører sykehuset 1500–2000 inngrep innen protesekirurgi i hofter, knær og skuldre, ryggkirurgi og artroskopisk kirurgi. Sykehuset er definert som forsknings- og undervisningsavdeling under Universitetet i Bergen, med ansvar for utdanning av leger og sykepleiepersonell innen sine spesialiteter.
Sykehuset har i særlig grad kompetanse innen ryggkirurgi og tyngre protesekirurgi, og mottar hovedtyngden av denne pasientkategorien fra Vestlandet. I tillegg til den kirurgiske virksomheten utføres årlig poliklinisk virksomhet med ca. 7000 konsultasjoner og 14 000 radiologiske undersøkelser. Sykehuset har egen avdeling for fysioterapi med oppfølging og opptrening av pasienter.
Kysthospitalet ligger i idylliske omgivelser ved Skeisosen sør i Os kommune, grunnlagt 1893 og opprinnelig bygd for behandling av kjertel-tuberkulose (skrofulose), senere også for behandling av ben- og leddtuberkulose. Det ble lagt ved kysten, fordi man trodde at sjøluft hadde betydning for behandlingen. Sykehuset er utbygd i flere etapper, i 1973–74, 1990–93, 1996 og 2007. I det siste tilbygget ble operasjonsavdelingen fordoblet med fire moderne operasjonsrom for protesekirurgi mot tidligere to samt en mindre operasjonsstue for enklere kirurgi. Sykehuset har i dag sengeplass til 60 pasienter.
I flere år stod det strid om sykehusets eksistens. Fire ganger (1979, 1982, 1986 og 1993) ble det fremmet forslag om omorganisering eller nedleggelse av ortopedisk kirurgisk virksomhet ved Kysthospitalet i Hagevik. Forslagene ble hver gang avslått av Fylkestinget, ikke minst takket være daværende overlege, professor Einar Sudmanns heroiske kamp for å redde sykehuset. De senere år har det vært ro om hospitalets virksomhet og fremtid.
Fra 1993 ble den ortopedisk kirurgiske avdeling ledet av overlege Ole Dankert Lunde. Han ble 2007 avløst av Kari Indrekvam. Avdelingen har i dag ni overleger og fire assistentleger.
Tilbaketråkk: Os | Bergen byleksikon