Laksevåg videregående skole

Laksevåg videregående skole, Gravdalsveien 22 (gymnaset) og 22 b (yrkesskolen), Ytre Laksevåg, fra 2003 en sammenslutning av naboskolene Laksevåg Gymnas og Laksevåg Yrkesskole, som 1993 endret navn til Laksevåg videregående skole. Gymnaset ble opprettet 1954 som Laksevåg kommunale realskole i Kringsjåveien 94, den gjenreiste skolebygningen til Holen skole, som ble bombet 1944. Realskolen ble nedlagt 1970. Gymnasundervisningen startet 1964; flyttet til nåværende bygning (ark. Fr. Theodor Olsen) 1965.

Laksevåg Yrkesskole ble opprettet av Laksevåg kommune i 1945, like etter fredsslutningen. Laksevåg var utbombet og trengte fagfolk til gjenreisingen. De første elevene begynte 1946 i tidligere tyskerbrakker på Melkeplassen, der undervisningen startet med fem-måneders kurs for bygningstømrere, elektrikere, malere og murere. Det nåværende yrkesskolebygget (ark. Kjartan Seim) ble tatt i bruk høsten 1976. Der sitter i dag også skolens ledelse.

Høsten 1974, før elevene ble samlet under ett tak, administrerte skolen ni klasser lokalisert forskjellige steder på Laksevåg – en klasse tekniske tegnere i den gamle turnhallen på Melkeplassen, to mekanikerklasser og to elektroklasser i de gamle tyskerbrakkene, samt en bygningstømrerklasse, en kjemilaborantklasse, en draktsømklasse og en plastteknikk-klasse i Damsgård gamle skole. Samtidig administrerte skolen to mekanikerklasser i Knarrevik på Sotra. Den tidligere Valheim skole (ark. Jon og Claus Lindstrøm) i Gravdalspollen ble overtatt 1988, og disponeres fremdeles. En filial ble høsten 1990 opprettet i den tyske offisersbrakken i Willy Valentinsens vei, men nedlagt i slutten av 1990–tallet.

Skolen tilbyr i dag, i tillegg til studiespesialisering (nytt navn på de tidligere allmennfaglige linjene), fire ulike program for yrkesopplæring: Bygg- og anleggsteknikk, Elektrofag, Medier- og kommunikasjon, Teknikk og industriell produksjon og dessuten Klasser med redusert elevtall for spesielt tilrettelagt opplæring. Laksevåg videregående skole er en av fylkets største skoler, med ca. 1000 elever og 140 lærere og andre ansatte. Rektor for den sammenslåtte skolen er Aud Eva Bjørdal.

Utsmykning. Kunstneren Bård Breivik har, som et av sine første oppdrag, stått for utsmykningen av yrkesskolebygget. En del av utsmykningen består av verktøy fra industrien i Laksevåg, innsamlet av presten A. J. Gjellestad og gitt som gave til skolen. Andre deler av denne samlingen er nå plassert i Laksevåg kulturhistoriske museum. I tillegg har Breivik, i samarbeid med Arvid Pettersen, prydet skolen med store båtformer og vist spleiseteknikker i ulike materialer.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Siren Steen

    Hei, den andre kunstneren er Arvid Pettersen, ikke Pedersen – se artikkelens siste linje

    Svar

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.