Lepramuseet

Lepramuseet, Kong Oscars gate 59, er nasjonalt senter for lepradokumentasjon.

Lepramuseet, Kong Oscars gate 59, er nasjonalt senter for lepradokumentasjon.
Fotograf: Ingfrid Bækken, Bergen Byarkiv.

Lepramuseet, Kong Oscars gate 59, opprettet 1970, med bakgrunn i Nordens eldste sykehusstiftelse, St. Jørgens hospital, som har bevart materiale om lepra eller spedalskhet helt fra 1600-tallet. Siden tidlig på 1400-tallet har hospitalet hatt sin plass i det bergenske bybildet. Museet er en del av De Medisinsk-historiske samlinger (opprettet 1972), som er styrt av Universitetet i Bergen og er Norges eneste medisinske museum. Ble 1992 utpekt av Norsk kulturråd til nasjonalt senter for lepradokumentasjon, medisinsk-historiske samlinger og forskningssenter. Fra 2005 en del av Bymuseet i Bergen.

Også en berømt vitenskapelig historie er knyttet til kulturminnet St. Jørgen. Armauer Hansens oppdagelse av leprabasillen 1873 representerte et gjennombrudd for 1800–tallets lepraforskning. Fra omkring 1850 til 1900 var Bergen en internasjonal “leprahovedstad”, med tre sykehus for spedalske og den største konsentrasjon av pasienter i Europa. Lepramuseet forteller om sykdommen og dens historie i Norge, om livet på hospitalet og de vidgjetne norske bidragene til lepraforskningen. I sykehusets operasjonsstue og laboratorium er Armauer Hansens mikroskoper og andre instrumenter utstilt, og museet gir et grimt inntrykk av den grufulle skjebne de spedalske en gang var utsatt for. De siste leprapasientene i Bergen døde i 1946. Stiftelsens arkiver er en del av Lepraarkivene i Bergen og står på UNESCOs program for Verdens hukommelse. Se også Pleiestiftelsen for spedalske No. 1.

St. Jørgens hospitals kirke har etter alt å dømme eksistert like lenge som sykehuset. Tallrike religiøse sanger som er blitt til under sykehusopphold, vitner om den viktige rollen kirken spilte i pasientenes liv. Fra 1747 til 1886 var den også sognekirke for Årstad menighet. Altertavlen fra 1733 viser Jesus og de ti spedalske og Jesus og den kananeiske kvinne. Johan Ernst Welhaven (1775–1828), dikterens far, var prest ved St. Jørgens hospital. Kirken nyttes i dag bare for spesielle og fremmedspråklige gudstjenester. Se Hospitalskirken.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Universitetet i Bergen | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: St. Jørgens hospital | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.