Lysøen

Ole Bulls villa på Lysøen i Lysefjorden i Os kommune, Hordaland. Udatert foto. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Kom.avd. fritid, kultur og kirke, Bergen Byarkiv.

Ole Bulls villa på Lysøen i Lysefjorden i Os kommune, Hordaland. Udatert foto. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Kom.avd. fritid, kultur og kirke, Bergen Byarkiv.

Lysøen, Museet, består av fiolinisten Ole Bulls villa på Lysøy i Os kommune, et gammelt gårdstun fra 1600–tallet, en liten kafé, foruten selve øyen og parkanlegget Lysøen. På den 700 mål store øyen, som er et natureldorado, finnes 14 km med skjellsandbelagte turstier, lysthus og på øyens høyeste punkt, 76 m.o.h., et utsiktstårn reist til minne om Ole Bull. Lysøen er fra 2006 en del av Stiftelsen Kunstmuseene i Bergen.

Etter å ha lagt den musikalske verden for sine føtter lengtet Ole Bull (1810–80) på sine eldre dager tilbake til hjemlandet. I Lysefjorden i Os, litt sør for Bergen, fant han stedet som oppfylte alle hans drømmer: “Jeg har aldri sett noe som tryllebinder meg slik. Så storslagent – så yndig, så bedrøvet og så fullt av fryd.”

Denne kjærlighetserklæringen til Lysøen skrev Bull i 1872, og samme år kjøpte han like godt hele øyen. Den ble siste stoppested på hans livslange og verdensomspennende konsertturné. Godt synlig for alle båtfarende reiste han en slottslignende ville det ikke finnes make til, et arkitektonisk konglomerat minst like sammensatt som hans egen kunstnernatur. Året etter stod “Villa Lysøen” (ark. C. F. von der Lippe) ferdig, en panelt toetasjes bygning med toetasjes veranda i maurisk stil og tårn med løkkuppel. Interiørene er sterkt personlig preget, trolig av inntrykk Bull har mottatt på sine mange konsertreiser, bl.a. et musikkrom i maurisk stil, selv kalte han stedet «mitt lille Alhambra». Villaen ble påbygd 1905.

Lysøen var lenge sommersted for Ole Bulls amerikanske familie fra hans annet ekteskap med senatordatteren Sara Thorp. Et nytt kapittel i øyens historie ble innledet 1973 da fiolinistens datterdatter, Sylvia Bull Curtis, overdro eiendommen til Den bergenske avdeling av Fortidsminneforeningen. Året etter ble Lysøen åpnet som museum og musikkhallen tatt i bruk for intimkonserter, bl.a. under Festspillene i Bergen.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.