Meltzers Høyskolefond

Meltzers Høyskolefond, testamentarisk gave til Universitetet i Bergen fra Lauritz Meltzer (1861–1943), stadfestet 1947. Fondets størrelse er ca. 60 mill. kr., og avkastningen fordeles på vitenskapelig forskning og stipend til norske studenter. Utdelingen skjer hvert år på Lauritz Meltzers fødselsdag 8. mars.

Avkastningen for 2008 utgjorde 18,1 millioner kroner. Av denne summen ble 3,8 mill. utdelt til prosjekstipend for studenter, 8,6 mill. til forskningsprosjekter, 2,4 mill. til vitenskapelige og faglige reiser og 400 000 kr. til priser. I tillegg avsatte styret bl.a. 1 million kroner til delfinansiering av et prosjekt som skal produsere en vitenskapelig digitalutgave av Ludvig Holbergs samlede litterære produksjon.

Lauritz Meltzer ble født på Lillehammer og vokste opp i Fredrikstad, men levde det meste av sitt voksne liv i Bergen, og det var i Bergen han samlet sin store formue. Med utdannelse som militær og ingeniør involverte han seg i en rekke forskjellige forretningsforetak og tok blant annet initiativet til bygging av Konsertpaléet. I mange år var han hovedaksjonær i Morgenavisen. Hans farfar var Frederik Meltzer, Eidsvolls-mann og Bergens første børskommissær. Se Frederik Meltzers gate.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.