Mulelven

Flommen15. des. 1936 førte til store ødeleggelser i Sandviken. Fotograf: Ukjent.Arkivet etter Rådmannen for 2.avdeling, Bergen Byarkiv.

Flommen15. des. 1936 førte til store ødeleggelser i Sandviken.
Fotograf: Ukjent.
Arkivet etter Rådmannen for 2.avdeling, Bergen Byarkiv.

Mulelven (det norrøne navnet kan ha vært Mylnuelfr; se Mulen), 1900 m langt elveløp fra Rundemanen gjennom Store og Lille Tindevann, Storediket, Nyediket og Nedrediket i Skredderdalen. Mylnudalen med elven er nevnt 1302, men allerede i byloven av 1276 er møllere nevnt blant de skattepliktige, og det har trolig ligget kvernsteder langs Mulelven med dens sikre vannføring langt tidligere; se for øvrig mølledrift og Småmøllen. – På 1600-tallet ble det på initiativ av dansker eller tyskere (som kalte vassdraget Dudalselven eller Duedalselven) regulert små diker for mølledrift. Inntaksdammene var til dels skrøpelige, og i 1631 brast en demning ovenfor et sted kalt Schnejderstein, et navn som kan være opphav til navnet Skredderdalen.

Lengst i vest mot fjorden delte Mulelven seg i to løp; det nordlige gikk i en foss over Hamrane bak Sandvikskirken, det sørlige – hvor møllene lå – førte forbi Epidemilasarettet (Sandviken sykehus) gjennom en dyp slukt ned til fjorden, hvor det munnet ut ved Småmøllen. Over slukten førte en bro (Sandviksbroen), nevnt allerede 1767; den ble overflødig da elven ble lagt i rør, slukten fylt igjen og veien lagt om i 1880-årene.

Etter byutvidelsen 1877 kjøpte Bergen kommune Mulevassdraget for å sikre byen – og særlig de nye bydeler – drikkevannsforsyning. Det første inntak for drikkevann fra Mulelven ble anlagt ved Fjellveien 1878. Vannet ble ført gjennom ledninger til vannposter på Krohnengen og Ladegårdsmarken. I 1896 kom en ny inntaksdam i Skredderdalen. Flom etter langvarig regn førte 15. des. 1936 til store ødeleggelser i Sandviken. – Mot slutten av 1800-tallet forelå det planer om å bygge Bergens første vannkraftbaserte elektrisitetsverk ved Mulelven, som har et nedslagsfelt på ca. 1,63 km2, men planene ble aldri realisert.

Mulelven var 1565–1877 grensen mellom byen og Sandviken (Korskirkens landsogn).

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.