Norsk Institutt for skog og landskap, Regionkontor Vest-Norge, Fanaflaten 4, (tidligere Vestlandets Forstlige Forsøksstasjon) startet 1916 etter tildriv fra Bergens Skogselskap og tilsvarende private selskaper i Rogaland og Møre og Romsdal, for å utforske og klarlegge forhold av betydning for de vestnorske skoger, statlig fra 1949. Sammensluttet 1972 med Det Norske Skogforsøksvesen, og fikk da navnet Norsk institutt for skogforskning – Bergen.
Instituttet er i dag et forvaltningsorgan under Landbruks- og matdepartementet med hovedsete i Ås, Akershus. Hovedformålet er å forske på og fremskaffe informasjon om jord, skog, utmark og landskap. Forskningen skal være på et høyt internasjonalt nivå. Insittuttet formidler kunnskap til myndighetene, næringsliv og allmennheten, for å sikre bærekraftig forvaltning og verdiskaping knyttet til arealressursene.
Aktuelle interesseområder er dokumentasjon av hvor mye CO2 skogene våre binder opp og problematikk knyttet til gjengroing. Færre beitedyr og mindre menneskelig drift i skogene fører til at tidligere åpne kulturlandskap forsvinner, med de konsekvensene det har for natur og kultur.