Oasen

Perspektivskisse av det planlagte bydelssenteret gjengitt i Bergens Tidende 22.februar 1969. Arkivet etter Reguleringsvesenet, Bergen Byarkiv.

Perspektivskisse av det planlagte bydelssenteret gjengitt i Bergens Tidende 22.februar 1969. Arkivet etter Reguleringsvesenet, Bergen Byarkiv.

Oasen, Folke Bernadottes vei 52, bydelssenter for Fyllingsdalen, og var ved åpningen i 1971 Norges første handlesenter under tak med Europas største vinterhage som torg, skapt av gartneren Trygve Garnes. Senteret er i dag utbygd med over 60 butikker og rommer i tillegg flere spisesteder, bibliotek, banker, postkontor, lege- og tannlegekontorer, apotek og frisørsalonger. Et treningssenter åpnet våren 2008 i lokalet der det tidligere var en bowlingbane. Senteret tilbyr over 1000 gratis parkeringsplasser, derav 250 under tak.

Oasen er anlagt på Nordre Sælemyr gård der sogningen Andreas Wergeland hadde stått for gårdsdriften siden 1920. Av ham fikk Livsforsikringsselskapet Hygea i 1963 kjøpe et 54 dekar stort areal der første byggetrinn av Oasen med 25 butikker ble oppført 1971 (ark. Halfdan B. Grieg). Av klimatiske grunner ble det besluttet å bygge tak over senteret, den gangen noe ganske nytt i hele Norden. Det samme var tilfellet med den eksotiske vegetasjonen som etter hvert kom til å pryde interiøret og gjorde stedet til en virkelig oase. Noen av plantene slynget seg helt opp under taket i 8 meters høyde. Plantene økte oksygenavsetningen i senteret og skapte dermed et bedre inneklima. Helserådet avslo imidlertid en søknad om å la levende aper boltre seg i Oasens jungel, og begrunnelsen var at “dyrenes bemerkelsesverdige seksualliv” kunne virke sjenerende.

Oasen, med Berle Blomster, i desember 1981.

Oasen, med Berle Blomster, i desember 1981.
Fotograf: Ukjent.
Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Den videre utbygging skjedde etappevis. I neste byggetrinn, som stod ferdig 1979 og omfattet kontorblokk for Vesta-Hygea, ble arealet utvidet med 3000 m2. Tredje og foreløpig siste byggetrinn, som har gitt Oasen et totalareal på 25 000 m2, ble fullført 1993 (ark. Lorentz Grieg), og da med Vital Forsikring som ny eier. Et fjerde byggetrinn er klart til byggestart så snart godkjenning foreligger. Planene går ut på å reise et bygg i tre etasjer over den nåværende parkeringsplassen på ca. 29 dekar, hvilket vil gi ca. 8 000 m2 nytt salgsareal. Dette innebærer at samtlige parkeringsplasser vil være under tak. Utbyggingen vil også ta høyde for en forlengelse av Bybanen til Fyllingsdalen.

Eva Nielsen har vært senterleder siden oktober 2007.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Folke Bernadottes vei | Bergen Byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.