Rettersteder

På 1100- og 1200-tallet foregikk henrettelser for politiske forbrytelser på Holmen, i Gravdal, på Kvarvsnes (Kvarven) og på Nordnes, hvor lendmannen Audun Hugleiksson ble hengt 1302. Dette retterstedet lå først ved Margaretakirken, på nordøstsiden av Nordnespynten (nå krysset Nordnesgaten/Nordnesbakken), men ble på 1500-tallet flyttet til vestsiden (der Fredriksberg senere ble bygd), med galgebakken nedenfor. Et annet rettersted var Rakkerhaugen (Sydneshaugen), der forbrytere ble hengt eller halshugd. Den siste offentlige henrettelsen foregikk 1876 på en lekeplass ved de militære lavetthusene på nordøstsiden av Nordnes, da tusenvis av mennesker overvar halshuggingen av den svenske drapsmannen Jakob A. J. Wallin.

Tyver ble halshugd eller hengt på Toluholmen, som fra 1500-tallet ble kalt Tiufue- eller Tyveholmen, nå Kristiansholm i Sandviksbukten. Hudfletting og tilsvarende avstraffelser foregikk på Rådstuplassen.

Henrettelsene av tyske krigsforbrytere og norske landssvikere som ble dømt etter den annen verdenskrig, foregikk på Sverresborg.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.