På 1100- og 1200-tallet foregikk henrettelser for politiske forbrytelser på Holmen, i Gravdal, på Kvarvsnes (Kvarven) og på Nordnes, hvor lendmannen Audun Hugleiksson ble hengt 1302. Dette retterstedet lå først ved Margaretakirken, på nordøstsiden av Nordnespynten (nå krysset Nordnesgaten/Nordnesbakken), men ble på 1500-tallet flyttet til vestsiden (der Fredriksberg senere ble bygd), med galgebakken nedenfor. Et annet rettersted var Rakkerhaugen (Sydneshaugen), der forbrytere ble hengt eller halshugd. Den siste offentlige henrettelsen foregikk 1876 på en lekeplass ved de militære lavetthusene på nordøstsiden av Nordnes, da tusenvis av mennesker overvar halshuggingen av den svenske drapsmannen Jakob A. J. Wallin.
Tyver ble halshugd eller hengt på Toluholmen, som fra 1500-tallet ble kalt Tiufue- eller Tyveholmen, nå Kristiansholm i Sandviksbukten. Hudfletting og tilsvarende avstraffelser foregikk på Rådstuplassen.
Henrettelsene av tyske krigsforbrytere og norske landssvikere som ble dømt etter den annen verdenskrig, foregikk på Sverresborg.