Saltødegården

Saltødegården, nå Strandkaien 6, en av de gamle sjøgårder langs Stranden, het i middelalderen Saltøyðuhus, og tilhørte Lysekloster i Os. 1344 fikk munkene privilegium til å holde herberge, selge drikkevarer og drive handel i gården. Etter reformasjonen kom gården i privat eie, og ble til tider kalt Barkegården fordi bønder skal ha drevet handel med bark til garverne. Tydingen av navnet er uviss. En forklaring kan være at munkene ved Lysekloster skal ha utvunnet og omsatt salt, og at området før deres tid har vært en ødegård.

1. november 1899 avla den driftige strilen Magnus Aase fra Alversund svenneprøven som gullsmed i Bergen. Tre dager senere fikk han kjøpe forretningen og verkstedet som hadde tilhørt gullsmeddynastiet Hagelin i Saltødegården på Strandkaien og la her grunnlaget for en ny suksessrik familiebedrift. I 1904 overtok han også det velrenommerte gullsmedfirmaet Theodor Olsens Eftf., der han hadde gått syv år i lære. Se Lars Hilles gate (Aasegården) og Kong Oscars gate. Den nye engelskinspirerte Saltødegården (ark. Erlend Tryti) som ble reist etter brannen 1916, stod ferdig 1928. Her finner man fortsatt Magnus Aase AS, som eier bygningen. Gullsmedforretningen har imidlertid siden 1992 vært drevet av Henrik Opheim.

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Strandgaten | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.