Sandviken skole

Sandviken skole ble tegnet av arkitekt Adolf Fisher. Skolen ble tatt i bruk i 1898, og utvidet i 1906. Sandviken skole ble nedlagt og revet i 1988. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Sandviken skole, Bergen Byarkiv.

Sandviken skole ble tegnet av arkitekt Adolf Fisher. Skolen ble tatt i bruk i 1898, og utvidet i 1906. Sandviken skole ble nedlagt og revet i 1988. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Sandviken skole, Bergen Byarkiv.

Sandviken skole,  Ekregaten 1. Den første bygningen som ble brukt til skole i Sandviken var Sandviksveien 52, nå på Gamle Bergen Museum. Nåværende Sandviken skole hadde sin opprinnelse i «Sandvikens friskole», grunnlagt 1788 av repslagermester Tyge Christoffersen Jæger (1725–1806); den erstattet en tidligere fattigskole fra 1778. I 1842 kjøpte Bergen kommune Sandviksveien 2 til skolebruk, men etter hvert ønsket man å bli fri fra det økonomiske ansvaret for skoledriften, ettersom skolen lå utenfor bygrensen, selv om den i geistlig forstand tilhørte byen. En høyesterettsdom i 1862 fastslo at byen fortsatt skulle ha plikt til å finansiere driften. Samme år fikk skolen et tilbygg, og i 1898 ble en ny skolebygning i Ekregaten (ark. Adolph Fischer) tatt i bruk, men denne ble raskt for liten, og et tilbygg sto ferdig 1906. Likevel måtte 16 klasser overføres til den nye Rothaugen skole i 1912. Under den annen verdenskrig ble skolebygningen brukt av okkupasjonsmakten, bl.a. til innkvartering av 75 av de menn som ble fordrevet fra Tælavåg 1942. Skolen, som var 6-delt fra 1960, ble nedlagt, elevene overflyttet til Krohnengen skole og huset revet 1988. På eiendommen ligger fra 1991 Kirkegaten Borettslag for eldre (Ekregaten).

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

 1. Lise Haaland

  Hei! Flott med byleksikonet på nett! Men jeg har oppdaget en liten feil: da jeg slo opp på min gamle skole – Sandviken skole – står det i billedteksten at den ble nedlagt i 1960. Dette er feil, jeg gikk der fra 1958-1965. Det som står i teksten er imidlertid riktig.

  Hilsen Lise Haaland

  Svar
  1. Ingfrid Bækken

   Hei Lise Haaland!
   Takk for tilbakemelding! Vi har nå rettet billedteksten, slik at den er korrekt.
   Med hilsen Bergen Byarkiv

   Svar
 2. Tilbaketråkk: Sandviken (område) | Bergen byleksikon

 3. Tilbaketråkk: Ekregaten | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
 • Bestillinger
 • Generelle spørsmål
 • Digitalisering
 • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
 • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.