St. Jakob kirke

St. Jacobs kirke ble oppført mellom 1917–21. Arkitekt, Daniel J. Muri. Fotograf: Øyvind H. Berger. Fotoregistrering av Bergen, Bergen Byarkiv.

St. Jacobs kirke ble oppført mellom 1917–21. Arkitekt, Daniel J. Muri. Fotograf: Øyvind H. Berger. Fotoregistrering av Bergen, Bergen Byarkiv.

St. Jacobs kirke, St. Jakobs plass 2, (tidligere Daniel Hansens gate 26), sognekirke for den tidligere St. Jakob menighet, ble oppført 1917–21 (ark. Daniel J. Muri) som småkirke for det som først ble kalt Nygårdstangen menighet; vigslet 5. mai 1921. 550 sitteplasser. Kirken er bygd i nyromantisk stil av pusset teglstein og består av to fløyer som står vinkelrett på hverandre; den mindre fløyen, mot vest, inneholder menighetssal og kontorer, mens kirkerommet er i den større fløyen, med forhall mot sør og tårn i det sørvestre hjørnet. Nord for det rektangulære skipet ligger et smalere, rettavsluttet kor som i øst har et sakristitilbygg.

Innvendig er veggene slemmet med ubehandlet teglsteinsbrystning. Et U-formet galleri løper fra sørveggen frem til midt i skipet på begge sider. Alteret står foran en teglsteinsportal i korets fondvegg. Alterringen er i upusset tegl med rundbueåpninger. Den åttekantede prekestolen står på østsiden av koråpningen. Kirken fikk sitt første, 12 stemmers orgel som gave 1925; det hadde fra 1901 stått i Årstad kirke. Dette ble 1950 avløst av et 32 stemmers orgel som regnes som særlig velklingende.

St. Jakob kirke opphørte 2002 som ordinær menighetskirke. Siden da har den vært utleid til Normisjonen, som etablerte egen menighet der, Norkirken Bergen. med sakramentforvaltning etter avtale med biskopen. (Normisjonen er en sammenslutning fra 2001 av Det norske lutherske Indremisjonsselskap og Den norske Santalmisjon). Leieforholdet med Normisjonen opphørte i desember 2007.

Plassen foran kirken, mellom Daniel Hansens gate og Lars Hilles gate, fikk 1995 navnet St. Jakobs plass. Kirkens omgivelser er de senere årene blitt vakkert opprustet og har fått et parkmessig preg.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Lars Hilles gate | Bergen Byleksikon

  2. Tilbaketråkk: St. Jakobs plass | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.