St. Jakobs kirkegård

St. Jacobs kirkegård, også kalt Markekirkegården, 5,5 dekar, nord for Stadsporten i Kong Oscars gate, fikk navn etter de to apostlene Jakob (d.e. og d.y.), trolig etter et kapell viet til de to som tidligere lå her (nevnt i flere kilder fra 1500-tallet). Kirkegården ble anlagt som fattigkirkegård 1629, og et kapell, kalt St. Michaels (etter den hellige Mikael) eller St. Jakob, ble oppført her 1654 (St. Jakobs kapell). Kirkegården ble også kalt Jerusalem, og skal ha vært utgangspunkt for en «via dolorosa» til toppen av Kalfaret (Calvarieveien; se Kalfarveien). Fra 1832 ble en del av kirkegården avsatt til gravplass for Årstad menighet, som sognet til Hospitalskirken. På denne gravplassen skal det være gravlagt 94 franskmenn som tilhørte en fransk eskadre som overvintret i Bergen 1794–95. I 1897 ble en nordlig del av kirkegården slettet under opparbeidelsen av Hospitalsengen. På kirkegården, som ble nedlagt 1920, ligger bl.a. stortingspresident W. F. K. Christie, kjøpmann og legatstifter Hans Tank og hustru, stiftamtmann Edvard Hagerup og maleren Johan Christian Dahl, som ble gravlagt i Dresden, men levningene ble overført 1956. I 1991 ble Per Palle Storms statue av J. C. Dahl avduket på kirkegården – en gave fra Det Nyttige Selskab.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Et riss over den rike historien til Årstad menighet og Hospitalkirken ved St. Jørgen Hospital | Historier fra en bydel – Årstad

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.