St. Paul kirke

St. Paul kirke, Nygårdsgaten 3 (tidligere Christies gate 16), sognekirke for den katolske menighet i Bergen, Sogn og Fjordane og de fleste kommuner i Hordaland. Menigheten ble opprettet 1857 av presten Christopher Holfeldt-Houen og hadde i de første årene sitt kapell i prestens leilighet hos kjøpmann Kahrs på Kalmargjerdet. Medlemstallet var til å begynne med 20, nå over 8000, en økning som først og fremst skyldes stor innvandring fra katolske land. Ca. 70 nasjoner er representert i menighetsregisteret.

St. Pauls kirke. Udatert foto. Fotograf: Knud Knudsen. Arkivet etter Formannskapet, Bergen Byarkiv.

St. Pauls kirke. Udatert foto. Fotograf: Knud Knudsen. Arkivet etter Formannskapet, Bergen Byarkiv.

Grunnsteinen til kirken ble lagt ned av pater Johan Daniel Stub (1814–92). Han var sønn av en bergensk kjøpmann og ble som ung gutt sendt til Italia for å gå i handelslære. Her tok livet hans en helt ny vending da han kom i kontakt med katolikker. Etter kort tid ikke bare konverterte han til den katolske tro, men oppga planen om en karriere i næringslivet. I stedet valgte han å studere teologi og ble utdannet som prest ved et barnabiter-kloster. I 1864 ble han kalt til tjeneste i Norge, først som sogneprest i Oslo, og fikk 1870 nytt kall som sogneprest for menigheten i hjembyen. En gravstøtte er reist bak kirken der Stub ble gravlagt. Til å tegne kirken engasjerte han en italiensk venn, grev Mella fra Verceli. Mella var ikke arkitektutdannet, men hadde åpenbart stor fagkunnskap likevel. Kirken ble reist i mur på fundamenter av naturstein fra Bergensdistriktet, og innviet 29. juni 1876. Den har 325 sitteplasser.

Det første kirkeorgelet ble bygd av den norske orgelmakeren A. Erichsen i Kristiania og var en gave fra den norsk-svenske dronning Josefine, som var katolikk, gift med kong Oscar 1. Kirkens nåværende 16 stemmers orgel ble levert av Vestres Orgelfabrikk på Haramsøy på Sunnmøre 1977. Fabrikken som var etablert 1888 av Ludvig Vestre, ble nedlagt 1982. Da orgelet var ett år gammelt fikk det sin debut ved Festspillene i Bergen med pater og organist Aage Hauken ved tangentene og pedalene. Ikke bare orgelet, men også kirkens gode akustikk for musikk, gjorde St. Paul kirke velegnet som konsertsal for Festspillene.

Kirkens krypt ble 1896 gravd ut og innredet som møtelokale. Omfattende restaureringsarbeider ble gjennomført i 1970–årene og 2001–03. Et stort, sentralt krusifiks og annen utsmykning av koret ble 1991 utført av ikonmaleren Solrunn Nes.

Birgittahjemmet, reist 1901 på nordsiden av kirken, drev den nystartede norske søsterordenen St. Franciskus Xavierius-kongregasjonen (etter jesuittpateren Franciskus Xaverius, 1506–52) St. Franciskus hospital samtidig som nonnene deltok aktivt i menigheten og var kirkens ansikt utad. Nytt katolsk sykehus ble 1937 reist på Florida. Søstrene fikk fra 1956 sitt hjem og moderhus på Florida. Søstrene fikk fra 1956 sitt hjem og moderhus på Marias Minde i Sandviken.

St. Pauls kirke, Nygårdsgaten 3 omkring 1980. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Morgenavisen AS, Bergen Byarkiv.

St. Pauls kirke, Nygårdsgaten 3 omkring 1980. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Morgenavisen AS, Bergen Byarkiv.

St. Paul skole, Christies gate 16, som har vært drevet av menigheten siden 1873, er i dag en 10–årig grunnskole med ca. 350 elever – mange av dem med minoritetsbakgrunn. Skolen ble opprinnelig drevet i den katolske menighets prestebolig, fra 1963 i Nygårdsgaten 114a (en tidligere tyskerbrakke). Nybygg (ark. Helge Borgen og Eli Strandenes) som rommer både skole og menighetssenter, sto ferdig til skolens 125–årsjubileum 1998 på tomten for den tidligere prestegården fra 1868. Første byggetrinn tatt i bruk 1991. Birgittahjemmet er i dag ombygd til prestegård, med kontorer og fellesrom som menigheten kan benytte. Her har også Mor Teresa-søstrene fått sitt hjem. De tilhører organisasjonen Missionaries of Charity, som har virket i menigheten siden 2002.

Menigheten driver Nicoline barnehage, som er åpen for alle barn opp til 6 år, og kirkekor ledet av kantor og organist André Møllerhaug.

Presteordenen Augustinerkorherrene fra Østerrike har siden 2003 stått for driften av St. Paul menighet. Arnstein Brodersen med klosternavnet Dom Alois er sogneprest. St. Franciskus-søstrenes eiendom i Parkveien 32 er omdannet til kloster for korherrene. Pater Bernt Eidsvig, som 2005 ble utnevnt til katolsk biskop i Oslo, var 1983–91 sogneprest i St. Paul menighet.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Christies gate | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Nygårdsgaten | Bergen byleksikon

  3. Tilbaketråkk: Frøisethmarken | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.