Selskabet til Arbeiderboligers Opførelse AS

Selskabet til Arbeiderboligers Opførelse A/S ble stiftet av kjøpmenn og embetsmenn i Bergen 1853, og var byens første tiltak for sosial boligbygging. Bygningene ble uoffisielt kjent som Stølen arbeiderboliger. Det første bolighuset stod ferdig 1854 og omfattet 24 leiligheter; hver leilighet på 28 m2 inneholdt to rom, hvorav det ene var kombinert kjøkken og oppholdsrom. Året etter var enda et hus ferdig, og her var det foruten leilighetene også en forsamlingssal; dette huset ble ødelagt av brann 1865. Arkitekt for begge husene var Hans Hansen Kaas. Til erstatning for det nedbrente huset ble det 1866 oppført en mellombygning med 10 leiligheter, en toetasjes bygning med 10 leiligheter og fire kvistrom, foruten tre mindre hus, hver med fire leiligheter (ark. Giovanni Müller). Husene hadde først adresse Henrik Wergelands gate 17, men fikk 1924 nummer 35a, b og c til samme gate.

Den eldste av bygningene, nr. 35a, brant i 1980, men ble restaurert og er nå borettslag. Huset på nr. 35b ble revet før den annen verdenskrig, og på denne eiendommen og naboeiendommen til Professor Dahls gate (nr. 36–42) ble Bergens første bolighus i betong med 25 leiligheter oppført 1940 (ark. O. Lahn Johannesen). Noen mindre bygninger med adresse Henrik Wergelands gate 35c ble revet i 1980-årene, og er nå Professor Dahls gate 32 med 34 eldreboliger reist i regi av Institutt for byfornying. Arbeidergaten 2–8 ble oppført 1931–32.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Arbeidergaten | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.