Skostredet

I middelalderen var Skostredet en av byens mest sentrale gater. Navnet kommer av alle skomakerere som holdt til i strøket.<br />Fotograf: Knut Skeie Aksdal, Bergen Byarkiv, 2013.

I middelalderen var Skostredet en av byens mest sentrale gater. Navnet kommer av alle skomakerere som holdt til i strøket.
Fotograf: Knut Skeie Aksdal, Bergen Byarkiv, 2013.

Skostredet (norrønt Sútaristræti, av sútari, skomaker), fra Vågsallmenning til Kong Oscars gate, var i middelalderen den nordligste veiforbindelsen mellom Bryggen og Stranden og en av byens mest sentrale gater. En vik av Vågen kan ha gått østover i gateløpet, en arm av Sjurelven rant gjennom den østlige delen. Hallvardskirken, som lå til Lille Øvregate, hadde antagelig atkomst fra Skostredet, som i slutningen av middelalderen vel førte fra Bryggesporen. Denne strekningen ble senere kalt Skredderstredet.

Navnet skyldes at skomakerne dominerte i strøket. Det var opptil 36 skomakerboder langs stredet, med to håndverkere i hver, og de hadde brygger mot Vågen til 1500-tallet. Fra høymiddelalderen var de fleste av dem tyskere, og de hadde makt nok til å nekte hertug Christian (den senere Christian 2) å bruke gateløpet for å komme fra Bryggen til Stranden i 1507.

Området ble regulert 1625, og Skostredet fikk da sitt nåværende løp. Det skiftet navn til Kongens gate, men navnet slo aldri igjennom.

Bygninger m.m.: 14. Café Capello. –17 . Den Nyapostoliske Kirke.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.