Slaktehuset, egentlig Bergens kommunale Slagtehus- og Kvægtorvanlæg, Sjøgaten 75c, ble reist etter tegninger av stadskonduktør Kaspar Hassel og tatt i bruk 1919. Området bar navnet Småmøllen og lå ved utløpet av Mulelven, som til 1877 hadde dannet grensen mellom byen og Sandviken. Anlegget, som ble en av byens største arbeidsplasser, omfatter i alt åtte bygninger, og ble drevet av kommunen frem til 1970, deretter av private.
En av oppgavene ved Slaktehuset var mottak og nattely for levende dyr, noe som inntil 1919 hadde foregått ved Havnefjøset på Koengen, som lå like ved Skuteviken. Jernbanesporet som hadde sitt endestopp her, ble da ført videre i tunnel fra Skuteviken til Slaktehuset. Etter nedleggelsen av slakterivirksomheten sto bygningene lenge til nedfalls. Området var noen år regulert til boligformål, men mot slutten av 1980-tallet ble prosjektene skrinlagt. Det gikk mot krise i byggebransjen og vanskeligheter for gjeldstyngede boligkjøpere. En del av bygningsmassen gikk tapt i en brann 9. desember 1972. Denne delen på ca. to dekar av den totalt ni dekar store sjøtomten har siden stått ubebygd og i stedet tjent som parkeringsplass for bobiler, opprinnelig drevet av Bergen Parkeringsselskap, 2003–07 av Helgheim AS som Bergen Bobilsenter.
Den gamle bebyggelsen på slaktehustomten heter i dag Sandviksboder 1 AS, et selskap som eies av Westfal-Larsen Invest AS og Magnus Helland AS. Alle bygningene er fullstendig rehabilitert og bygd om til moderne og representative kontorer og næringslokaler (ark. Ulf Røstøen). De første leietakerne flyttet inn i 2005. Planene for utnyttelsen av den resterende del av den verdifulle slaktehustomten har møtt stor motstand. Det foreløpig syvende og siste utkastet som ble presentert i januar 2009, har imidlertid høstet mange lovord og ligger an til å kunne realiseres. Se Bergen Bobilsenter.
Den gamle bebyggelsen på slaktehustomten heter i dag Sandviksboder 1 AS, et selskap som eies av Westfal-Larsen Invest AS og Magnus Helland AS. Alle bygningene er fullstendig rehabilitert og bygd om til moderne og representative kontorer og næringslokaler (ark. Ulf Røstøen). De første leietakerne flyttet inn i 2005. Planene for utnyttelsen av den resterende del av den verdifulle slaktehustomten har møtt stor motstand. Det foreløpig syvende og siste utkastet som ble presentert i januar 2009, har imidlertid høstet mange lovord og ligger an til å kunne realiseres. Se Sandviksboder 1 AS.