Spill

De kontorske manndomsprøver som læreguttene (Jungen) ved Det tyske Kontor måtte underkaste seg for å bli fullverdige medlemmer. Den opprinnelige hensikten skal ha vært å begrense tilstrømningen av tysk ungdom til kontorene, fordi spillenes brutalitet virket avskrekkende. Hansestedene la ned forbud mot slike spill 1592, noe ledelsen ved Det tyske Kontor i Bergen nektet å etterkomme. De ble avskaffet ved lov 1671.

Spillene foregikk som regel om våren, og en spillsekvens bestod av 17 faser. Det var en offentlig forlystelse. Til røykspillet møtte folk opp i Skostredet, og anført av trommeslagere marsjerte de til et ildhus på Bryggen, der det ble fyrt opp i illeluktende avfall fra garvebodene. Læregutten ble bundet med reip slik at røyken veltet mot ham, og måtte besvare tåpelige spørsmål. Etterpå ble han overhelt med seks tønner vann. Spillet kunne medføre døden. Vannspillet omfattet så mye pryl at offeret senere led i ukevis. Borgspillet åpnet med prosesjon fra Marken, og læregutten ble hudflettet på baken, noe som moret Christian 4 så godt under hans besøk i 1599 at han kommanderte en av sine lakeier til å delta. Damspillet gikk ut på å kaste læregutten i skittvann og kaste stinkende gjenstander på ham. Dette spillet ble tatt over av skomakerne som opptaksseremoni. Norske håndverkere førte også tradisjonen videre, bl.a. i form av brixespillet, som gikk ut på å herje gatelangs i fastelavnsuken og hjemsøke yngre svenner og mestere for å gi dem pryl på baken.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.