Steinerskolen

Rudolf Steinerskolen, Rieber-Mohns veg 15, opprinnelig privat barne- og ungdomsskole, fra 1980 utvidet med videregående trinn som gir studiekompetanse tilsvarende studieforberedende program i offentlig skole. Undervisningen bygger på pedagogiske retningslinjer utformet av den østerrikske antroposofen Rudolf Steiner (1861–1925). Den bærende idé er å vekke og utvikle potensialet i hvert enkelt menneske og gjøre dem til kreative, selvstendige og ansvarlige medmennesker. I tillegg til de vanlige fagene får elevene en allsidig opplæring og utvikling gjennom undervisning i musikk, kunst, teater, håndverk og friluftsliv. Skoleanlegget omfatter også barnehager og fritidshjem. Utendørs kan barna boltre seg i lekeapparater, på ballbaner og grøntarealer.

Det finnes 20 slike skoler i Norge; Steinerskolen i Bergen ble opprettet 1929, og undervisningen ble i de første årene gitt i private bolighus, 1932–54 i Vestre Torggate 7, fra 1954 i Villaveien 5. Det første av de nåværende skolebygningene ble reist 1969 (ark. Maj Vogt og Olav Reither). Barnehagen, Rieber-Mohns veg 14, er oppført 1981 og utformet av arbeidsgruppen Hus (ark. Espen Taraldsen). Skoleanlegget er videre utbygd med Eurytmihus 1986 (ark. Espen Tharaldsen) og eget bygg for den videregående skole 2003 (ark. Knut Bertram Brochmann). Eurytmi (gresk for “behagelig bevegelse”) er en bevegelseskunst skapt av Rudolf Steiner og hans kone Marie von Sievers. Den forsøker å uttrykke tale og musikk gjennom bevegelser, og ble av Steiner betegnet som synlig tale og synlig sang. Eurytmi er et eget fag ved skolen. Steinerskolen har ca. 300 elever (2009). Daglig leder er Per Hjalmar Svare, pedagogisk leder Ninni Strømme.

Se også Steinerskolen på Skjold.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.