Sundt & Co. A/S

Sundts varehus i Strandgaten 59-61 ble innviet i 1889. Bygningen ble tegnet av arkitekt Wilhelm Hauers. Foto fra 1894. Fotograf: O. Svanøe. Arkivet etter Sundt & Co A/S, Bergen Byarkiv.

Sundts varehus i Strandgaten 59-61 ble innviet i 1889. Bygningen ble tegnet av arkitekt Wilhelm Hauers. Foto fra 1894. Fotograf: O. Svanøe. Arkivet etter Sundt & Co A/S, Bergen Byarkiv.

Sundt & Co. A/S var et firma i tekstil- og manufakturbransjen som gjennom sin engroshandel og sine detaljbutikker lenge var et av landets største i sitt slag. Firmaet ble startet 1845 av Christian Gerhard Ameln Sundt (1816–1901), som åpnet en manufaktur- og kortevareforretning i en mindre bygning i Strandgaten. 1885 flyttet virksomheten til et større nybygg (ark. Johan Faye) på eiendommene Strandgaten 59/69, men dette brant allerede 1888. Et enda større hus på samme sted (ark. Wilhelm Hauers) ble tatt i bruk 1889; et tilbygg med adresse C. Sundts gate 10 stod ferdig 1911 (ark. Egill Reimers). Bygningskomplekset i Strandgaten, nå kjent som Gågatehuset, ble seksjonert og butikklokalene leid ut til forskjellige firmaer fra 1986. – Firmaet reiste også en stor bygning på Torgallmenning 14 (ark. Per Grieg) i 1938. Denne bygningen, som er fredet som et karakteristisk eksempel på fuksjonalistisk arkitektur, ble avhendet til et konsortium 1981.

Christian Sundt var en av 1800-tallets store pionerer i det bergenske næringsliv, og bidrog bl.a. til å revolusjonere detaljhandelen som inntil hans tid for det meste hadde foregått i mindre kjellerlokaler eller ved selgerkoner med korger på gatehjørnene. Han utviklet også engros-omsetningen med omreisende selgere og hele Norge som virkefelt. Som erkjentlighet for sin betydelige innsats, også som donator til ulike sosiale og kulturelle formål lokalt og nasjonalt, ble han i 1901 foreslått til Borgerdådsmedaljen i gull. Men Sundt døde mens saken var under ekspedisjon fra departementet til Kongen i statsråd, og kan dermed formelt ikke regnes med blant denne medaljens innehavere.

Fra detaljavdelingen i første etasje. Foto fra 1894. Fotograf: O. Svanøe. Arkivet etter Sundt & Co A/S, Bergen Byarkiv

Fra detaljavdelingen i første etasje. Foto fra 1894. Fotograf: O. Svanøe. Arkivet etter Sundt & Co A/S, Bergen Byarkiv.

Blant de lokale formål han betenkte med donasjoner var C. Sundts Aldershjem, Bergens Museum, Bergen Billedgalleri og Vestlandske Kunstindustrimuseum, foruten flere større legater, herunder også et «Fond til en vordende lærestol ved en fremtidig høiskole i Bergen», som ble opprettet av hans arvinger. Norges Handelshøyskole hadde i årene 1936–63 sine første lokaler i Sundts tidligere bolig, Muséplass 1. Sønnen Gerhard Sundt overtok fra 1875 driften av firmaet, som ble omdannet til aksjeselskap 1902; han døde 1910, og ble ble etterfulgt av sin sønn Thorolf Sundt. I 1970 ble Sundt & Co.s detaljforretninger og Kløverhusets detaljhandelsdel slått sammen under navnet Kløver-Sundt.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Torgallmenningen | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Sundt, Varehuset | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.