Søreide skole

Nye Søreide Skole ble åpnet i februar 2014. Skolen ble bygd av Asplan Viak og Skanska Norge AS, og er utført som passivhusprosjekt i tre. Fotograf: Ola Henning Målsnes. Seksjon informasjon, Bergen kommune, 2014.

Nye Søreide Skole ble åpnet i februar 2014. Skolen ble bygd av Asplan Viak og Skanska Norge AS, og er utført som passivhusprosjekt i tre. Fotograf: Ola Henning Målsnes. Seksjon informasjon, Bergen kommune, 2014.

Søreide skole, Ytrebygdsvegen 51, barneskole (1.– 7. klasse), nåværende skolebygg oppført 1956 (ark. Øystein Nestaas). Skolen er Fanas eldste, og feiret sitt 150–årsjubileum 1995. I dag er den en av byens største barneskoler, med tett opp under 500 elever. Skolen har blitt ombygd og påbygd flere ganger, senest i 1996. En ny paviljong med to klasserom er også kommet til.

I 1845 ble det slutt på omgangsskolen, som hadde vært vanlig i Fana i nesten 100 år. Da fikk bygden sitt første faste skolested, plassert i en stue på Nordeide. Ikke før i 1897 fikk skolen sin nåværende beliggenhet og eget skolehus på Søreide.

Skolesøylen kalles en høy granittbauta som ble reist i veikrysset utenfor skolen i 1995 og er en gave fra Statens Vegvesen til 150-åringen. Under jubileet ble et større veianlegg med rundkjøring og undergang til skolen ferdigstilt og åpnet. Søylen skal symbolisere samhold mellom bygd og skole. Det er ingen inskripsjoner på søylen, kun merker etter utskjæringen fra steinbruddet i Finland. Det var der Bård Breivik også fant materialet som er brukt i steinfundamentet for den kunstnerisk utformete skolepulten som pryder skoleplassen og ble avduket under jubileet av dronning Sonja. Pulten er en støpejernskopi av en gammel skolepult (150 % størrelse).

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Ytrebygdsvegen | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.