Tinghuset

Tegning av Tinghusets fasade mot Tårnplass, datert og signert oktober 1933. Arkivet etter arkitekt Egil Reimers, Bergen Byarkiv.

Tegning av Tinghusets fasade mot Tårnplass, datert og signert oktober 1933. Arkivet etter arkitekt Egill Reimers, Bergen Byarkiv.

Tinghuset, Tårnplassen 2, fyller kvartalet mellom Christian Michelsens gate, Markeveien, Fortunen og Tårnplassen, og er en av de mest monumentale bygninger i Bergen sentrum. Huset, som ble tatt i bruk 1933, er oppført i nyklassisistisk stil etter tegninger av arkitekt Egill Reimers, og regnes som ett av hans hovedverk. 1928 vant han arkitektkonkurransen om bygningen med et utkast under mottoet «Respekt for loven», et tema som bl.a. illustreres gjennom det monumentale inngangspartiet mot Tårnplass, med tre spissbuede inngangsportaler flankert av fire store pilastere, hver utsmykket med en granittstatue som skal representere de fire kardinaldyder. Klokskapen (med attributtene slange og bok) og Rettferdigheten (vekt og sverd) er utført av Stinius Fredriksen, Måteholdet (vinkanne) og Styrken (søyle) av Nic Schiøll; alle figurene er hugget hos Vestlandske Steinindustri. Bygningen er oppført i teglstein, som på de nederste etasjenes yttervegger er dekket med et tynt pusslag, mens ytterveggene i de tre øverste etasjene er glattpusset. I de nederste etasjer er vinduene felt dypt inn i veggen, og etasjeskillene er kraftig markert med sammenhengende bånd. Det irrgrønne kobbertaket gir bygningen en effektfull avslutning. Interiøret domineres av en sentralhall med overlys; den ble bl.a. brukt til en spesialoppsetning av Ibsens «Fru Inger til Østraat» under Festspillene i Bergen 1958.

 Tinghusets inngangsparti mot Tårnplass voktes av fire granittstatuer. De skal fremstille kardinaldydene: Klokskap, Rettferdighet, Måtehold og Styrke. Fotograf: Norvall Skreien.

Tinghusets inngangsparti mot Tårnplass voktes av fire granittstatuer. De skal fremstille kardinaldydene: Klokskap, Rettferdighet, Måtehold og Styrke. Fotograf: Norvall Skreien.

Tinghuset rommer rettslokaler og kontorer for Gulating lagmannsrett, Nordhordland tingrett og Bergen tingrett. Gulating lagmannsrett er ankedomstol for fylkene Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane. Fra 1. september 2006 ble Bergen tingrett slått sammen med Bergen byfogdembete til Bergen tingrett, mens Nordhordland tingrett og Midthordland tingrett ble slått sammen til Nordhordland tingrett. Sammen med naboeiendommen Valkendorfs gate 6, som den er forbundet med via en overbygd gangbro over Fortunen, utgjør Tinghuset det såkalte Tinghuskvartalet

Byggearbeidet på en lenge sårt tiltrengt ny rettsbygning for Gulating lagmannsrett skal etter planen starte i 2009 med beregnet ferdigstilling 2011. Bygget skal reises i Kaigaten, foran Rådhuset, med en total kostnadsramme på 410 millioner kroner. Arkitektkonkurransen ble vunnet av Terje Grønmo Arkitekter A.S. I mangel av tilstrekkelig lokaler i Tinghuset har lagmannsretten vært nødt til avvikle rettssaker på hoteller og i restauranter. Så snart nybygget står ferdig skal Tinghuset totalrehabiliteres for Bergen tingrett og Nordhordland tingrett. Riksantikvaren vurderer at bygningen er i fredningsklasse og at den skal behandles som fredet. Rehabiliteringsarbeidet skal gjennomføres i tett dialog med kulturminnemyndighetene.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.