Ubåtbunkeren

 

Ubåtbunkeren, ble bygd av tyskerne i perioden 1941-45, ved Søre- og Nordrevågen på Laksevåg. Fotograf: Ukjent Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Ubåtbunkeren, ble bygd av tyskerne i perioden 1941-45, ved Søre- og Nordrevågen på Laksevåg. Fotograf: Ukjent Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Ubåtbunkeren, Bruno, Laksevåg, ble bygd inn i fjell i Sørevågen og Nordrevågen av de tyske okkupasjonsmyndigheter fra 1941. Den ble utsatt for allierte luftangrep 4. og 29. oktober 1944 og 12. januar 1945. Størst skade ble gjort utenfor bunkeren; under det første angrepet ble Holen skole rammet. Til bygging av ubåtbunkeren, som pågikk like til fredsdagene 1945, gikk det med 18 000 tonn stål, 500 000 sand, 120 000 tonn sement og 15 tonn dynamitt. Tungarbeidet ble utført av sovjetrussiske krigsfanger

Under det fem meter tykke betongtaket skjuler det seg i dag tre dokker. Opprinnelig var det syv, men taket over de fire innerste ble sprengt vekk etter krigen av allierte marinestyrker. Britene var redd for at sovjetrusserne skulle rykke sørover fra Finnmark. Derfor ville de ha bunkeren ødelagt. I 1952 ble anlegget tatt i bruk av den norske Marinen og nyttes fremdeles i tilknytning til Haakonsvern orlogsstasjon, ved hovedvedlikehold av Marinens seks ubåter i Ula-klassen. To av dokkene er i bruk til enhver tid. 150 personer jobber i dag i ubåtbunkeren.

Nordrevågen på Laksevåg var før krigen et fredfullt og idyllisk sted der småhusene lå tett i tett som i Gamle Bergen og der det var nøst og badeplass i sjøkanten med yrende liv på varme sommerdager.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

 1. Tilbaketråkk: Laksevågneset (gate) | Bergen byleksikon

  1. Knut Skeie Aksdal

   Takk for informasjon. Tekst er rettet.
   Med vennlig hilsen
   Knut Skeie Aksdal
   Rådgiver. Avdeling for formidling og publikumstjenester
   Bergen Byarkiv

   Svar

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
 • Bestillinger
 • Generelle spørsmål
 • Digitalisering
 • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
 • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.