Ulfsnesøens skolehjem

I 1881 åpnet et skolehjem, kalt "Ulfsnesøens Opdragelsesanstalt for vanartede og forvildede gutter" på Ulvsnesøy. Ole Irgens tok initiativet til skolehjemmet, som ble betalt med penger fra Brennevinssamlaget og Bergens Sparebank. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Ulvsnesøy skole, Bergen Byarkiv

I 1881 åpnet et skolehjem, kalt «Ulfsnesøens Opdragelsesanstalt for vanartede og forvildede gutter» på Ulvsnesøy. Ole Irgens tok initiativet til skolehjemmet, som ble betalt med penger fra Brennevinssamlaget og Bergens Sparebank. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Ulvsnesøy skole, Bergen Byarkiv

Ulfsnesøens skolehjem, ble anlagt 1881 på Ulvsnesøy i Osterøy kommune, som oppdragelsesanstalt for kriminelt belastede gutter i alderen 10–15 år, som i medhold av en endring i straffeloven 1874 kunne plasseres her istedenfor i fengsel. Ulvsnesøy er en liten øy i Sørfjorden mellom Bruvik og Vaksdal. Etter initiativ av skoleinspektør Ole Irgens kjøpte Bergen kommune stedet ved hjelp av midler fra Brennevinssamlaget og Bergens Sparebank, og de første 6 elever flyttet inn 1881. Ved siden av skolearbeidet syslet elevene med jordbruk, ulike håndverk og husarbeid. 1896 ble jordveien utvidet ved innkjøp av bruket Ulsnesset, og 1900 ble anstalten omgjort til såkalt «mildere» skolehjem. Kapasiteten ble utvidet fra 30 til 64 elever ved påbygging av en fløy 1901, men samme år brant huset ned, og en ny bygning ble reist 1904. Etter hvert ble det også tatt inn elever fra andre kommuner.

1981 ble skolehjemmet omgjort til en avdeling av Bergen kretsfengsel (i dag Bergen fengsel), og har siden fungert som «åpent fengsel» for 31 førstegangsdømte i Bergens-området, under navnet Bergen fengsel avdeling Osterøy. Fire plasser er reservert for kvinner. Avdelingen har 26 ansatte, bl.a. sosialkonsulent. De innsatte får undervisning både på grunnskolenivå og yrkesfaglige tilbud i videregående skole. Åsane videregående skole har ansvar for undervisningen, og har en egen avdeling i fengselet. Skolen tilbyr grunnkurs i mekaniske fag, hotell- og næringsmiddelfag samt allmenne fag. Ved siden av skolegangen utfører de innsatte ulike former for jordbruks- og vedlikeholdsarbeid.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.