Vestlandsbanken

Vestlandsbanken. Udatert foto. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Bergen kommune. Park- og idrettsvesenet, Bergen Byarkiv.

Vestlandsbanken. Udatert foto. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Bergen kommune. Park- og idrettsvesenet, Bergen Byarkiv.

Vestlandsbanken, ble grunnlagt 1926 som sambandsbank for vestlandsfylkene med nynorsk som administrasjonsspråk. Banken ytet betydelige bidrag i gjenreisningen etter den annen verdenskrig og spilte en aktiv rolle i finansieringen av større prosjekter innennfor nynorsk skriftkultur. Overtok i 1970-årene Oslo Nye Sparebank, som også hadde nynorskprofil. I 1987 ble Vestlandsbanken, Bøndernes Bank, Forretningsbanken og Buskerudbanken sammenslått til Fokus Bank med hovedkontor i Trondheim. 1993 ble Fokus Banks bergensavdeling solgt til Kreditkassen (Christiania Bank og Kreditkasse), som senere ble kjøpt av det nordiske finanskonsernet Nordea, der den svenske stat er største aksjonær. Fokus Bank, som 1999 ble overtatt av Danske bank, er igjen etablert i Bergen med filialer i Markeveien 1 og Åsanemyrane 82, Ulset.

Vestlandsbanken hadde til å begynne med lokaler i Rådstuplassen 3, der byens første nynorske bank, Landsbanken, hadde holdt til fra 1914 til den måtte avvikle 1923. Bygningen ble ødelagt av et bombeangrep i 1940, og banken flyttet inn i nabobygningen, den tidligere Fødselsstiftelsen, med adresse Rådstuplassen 2. En ny bankbygning ble senere reist på eiendommene Rådstuplassen 2/3 (nå Allehelgens gate 2) og Vågsallmenning 24/28; første byggetrinn (nr. 3, ark. Erlend Tryti) 1951, annet byggetrinn (nr. 2, ark. Oddvar Tryti og Lars Lekven) 1965. Under utbyggingen ble Ønskebrønnen avdekket.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.