Valkendorfsgaten

Valkendorfsgaten.Tårnplass med tinghuset til venstre. Fotograf: K.K. Bergen. Arkivet etter Reguleringsvesenet, Bergen Byarkiv..

Valkendorfsgaten.Tårnplass med tinghuset til venstre. Fotograf: K.K. Bergen. Arkivet etter Reguleringsvesenet, Bergen Byarkiv.

Valkendorfsgaten, fra Torgallmenning til Østre Murallmenning ved Muren, har navn etter Christoffer Valkendorf (1525–1601), som var høvedsmann på Bergenhus og lensherre 1556–60. Navnet ble offisielt gatenavn fra 1857, og gjaldt den gang en gate som skulle erstatte den tidligere diagonalforbindelsen mellom Torgallmenningen og Rådstuplassen Gråmuren). Navnet ble stadfestet 1881, og ble da skrevet med w, ck og 2 f-er. Skrivemåten har vært endret flere ganger; den nåværende navneformen ble offisielt fastslått 1986, men til 1993 var gatenavnet skrevet Valkendorfs gate. 

Etter bybrannen 1916 ble gateløpet mellom Torgallmenningen og Christies gate omdøpt til Rådhusgaten, mens Valkendorfsgaten ble navnet på en ny gate gjennom brannstrøket fra Torgallmenningen til Murallmenningen – det nåværende gateløpet.

Valkendorfsgaten. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Reguleringsvesenet, Bergen Byarkiv.

Valkendorfsgaten. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Reguleringsvesenet, Bergen Byarkiv.

Verdien av Valkendorfs innsats i de fire årene han satt i Bergen, er noe omdiskutert, skjønt stort sett blir han berømmet for tildriv og handlekraft. Hans senere karriere i Danmark (utnevnt til rikshovmester 1596) tyder på at han var en dyktig politiker. Under hans tid i Bergen gav kongen ham mandat til å knekke tyskernes makt, både hanseatenes og håndverkernes. Det var Valkendorf som ved restene av Allehelgenskirken lot bygge det huset som fra 1561 ble byens rådhus (Det gamle rådhuset).

Bygninger m.m.: 6. Statsbygg Vest (tidligere Statens bygge- og eiendomsdirektorat). Bergen ligningskontor var her til september 2008. Denne bygningen, som ble tatt i bruk 1934 (ark. Fredrik Arnesen og Arthur Darre Kaarbø), var opprinnelig oppført som A/S Vinmonopolets sentralanlegg for Vestlandet. Bygningen rommet produksjonslokaler, lager og kontorer, samt Vinmonopolets hovedutsalg i Bergen. Siden 1996 er Vinmonopolet en ren detaljhandelskjede med monopol på salg av vin og brennevin til forbruker.. – 8. Hotell Neptun.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.