Ådnatun Museum

Ådnatun Museum, Utløbakken 83, Indre Arna, eid opprinnelig av Skipnaden Ådnatun, som ble opprettet 1971, men opphevet 1997 da eiendommen ble overført til Arna Sogelag. Museet er grunnlagt av lærer Lars Ådna (1884–1971) og reist på Ådnas slekstgård. Samlingen består av 7 bygninger, noen av dem er flere hundre år gamle, og inneholder inventar og redskaper fra Arna og Osterøy, innsamlet av Lars Ådna og Johannes Revheim. Her finnes også innredning og utstyr fra gamle Arna apotek, en gammel skolestue og et fotoarkiv med negativer og fotoutstyr etter fotograf Walter Øybøs forretning i Ytre Arna, dessuten en stor boksamling, julehefter og diverse dokumenter. En av bygningene er fortsatt bebodd.

Våningshuset fra klyngetunet på Ytre Arna gård (gnr. 302/15), kalt Ivars-Olahuset, ble reist i Ådnatun i 1960–årene. Huset disponeres i dag av Arna Husflidslag og brukes til kurs og som møtelokale. Seimshuset, våningshus fra klyngetunet på Seim i Arna (gnr. 287/7) ble flyttet til Ådnatun 1988. Dette huset inneholder en samling gamle kister, og rom som kan nyttes til mindre samlinger og som utstillingslokale. Stølshus som har tilhørt gårdene Bogen og Storaneset på Seim, er flyttet til Ådnatun fra Reppardalen.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Arna (område) | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.