Årstad (gård)

Kart over gården Årstad fra 1896, adresse Årstadgeilen 25. Arkivet etter Oppmålingsvesenet, eldre kartsamling, Bergen Byarkiv.

Kart over gården Årstad fra 1896, adresse Årstadgeilen 25. Arkivet etter Oppmålingsvesenet, eldre kartsamling, Bergen Byarkiv.

Årstad, (norrønt Álreksstaðir, trolig av mannsnavnet Álrekr), gnr. 163, gård sørøst for Store Lungegårdsvann. Årstad var i tidlig sagatid kongsgård, og er nevnt allerede i Harald Hårfagres og Håkon den godes tid, men kan skrive seg helt fra folkevandringstiden (400–600-tallet e.Kr.). Den var avgrenset av Starefossen og Fløenbekken ved Krossbru i nord, Store Lungegårdsvann (Alrekstadvågen) i nordvest, Hunstad (Kronstad) i vest, Haukeland i sør og Svartediket og Møllendalselven i øst. Gården hadde egen kirke, som kanskje var kongelig huskapell (se også Årstad sogn).

Etter hvert som utbyggingen av kongsgården på Holmen i Bergen skred frem på 1100- og 1200-tallet mistet Årstad mye av sin gamle status, og etter hvert kom den til å tilhøre Nonneseter kloster. Sammen med klosterets øvrige gods ble den 1528 overdratt til Vincens Lunge, og forble en del av Lungegården til 1701, da den ble solgt til presten, magister Ole Storm. Se videre artikkelen om lyststedet Årstad.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.