Stenersens Samling

Stenersens Samling. Udatert foto. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Morgenavisen AS, Bergen Byarkiv.

Stenersens Samling. Udatert foto. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Morgenavisen AS, Bergen Byarkiv.

Stenersens Samling, Rasmus Meyers Allé 3, stiftelse som omfatter finansmannen og kunstsamleren Rolf Stenersens (1899–1978) samling av utenlandsk billedkunst, i alt 248 katalognummer, hovedsakelig fra 1900-tallet. Fra 2006 en del av Stiftelsen Kunstmuseene i Bergen.

Samlingen ble 1971 overlatt Bergen kommune mot 10 % av takstverdien. Kommunen ytet tomten der Bergens første jernbanestasjon hadde ligget frem til 1976, og Bergens Sparebank, kommunen, Norsk kulturråd og flere private donatorer bekostet oppførelsen av en ny museumsbygning (ark. Sverre Lied) som ble tatt i bruk 1978; Bergen Billedgalleris samlinger ble også flyttet hit. Lokalene i Stenersen-bygget ble etter hvert for små til å yte rettferdighet både til museets behov for å vise skiftende utstillinger og presentere samlingene. Løsningen ble å integrere bygget i Bergen Kunstmuseum, som i 2003 fikk tredoblet sitt samlede utstillingsareal ved overtakelsen av Bergen Lysverkers administrasjonsbygg.

Foredrag ved Stenersens Samling. Udatert foto. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Morgenavisen AS, Bergen Byarkiv.

Foredrag ved Stenersens Samling. Udatert foto. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Morgenavisen AS, Bergen Byarkiv.

I sitt gavebrev skrev Stenersen at donasjonen var tenkt som et første trinn i etableringen av museum for moderne kunst i Bergen. Tanken var at samlingen siden skulle suppleres med andre verk. Stenersens Samling inneholder Nord-Europas største samling av Paul Klee, 10 Munch-malerier og en rekke arbeider av Picasso, Miró, Kandinsky, Léger, Asger Jorn, Karel Appel, Jakob Weidemann m.fl. En av de yngre kunstnerne som har fått plass i samlingen, er bergenseren Bård Breivik. Nå inngår verk fra denne samlingen og Bergen Billedgalleri i Lysverkets basisutstilling, mens utstillingslokalene i Stenersen gir rom for museets temporære utstillinger.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.