Meland

Meland (etter gården Meland, norrønt Meðalland, gården som ligger i midten), kommune nord for Bergen, omfatter Holsnøy (89 km2), Flatøy (2,2 km2) og noen mindre øyer mellom Mangerfjorden/Radøyfjorden og Herdlafjorden; 90,4 km2 med 6250 innbyggere (2008). Meland kommune er i sterk vekst. Folketallet økte i 2007 med 3,6 %. Bare 7 kommuner i Norge hadde større prosentvis vekst dette året. Det er et stort innslag av pendlere, både til Bergen og til nabokommunen Lindås. Landskapet skifter mellom høyderygger og myrlendte dalsøkk; høyeste punkt er Eldsfjellet (324 m o.h.). Bosetningen er jevnt spredt, med konsentrasjon i og omkring kommunesenteret Frekhaug på Holsnøy, der det meste av bolig- og næringsutbyggingen foregår. Halvparten av landarealet er skogdekket, jordbruksarealet utgjør 13 %. På Flatøy ligger kommunens største bedrift, Frank Mohn Flatøy AS, som produserer skipspumper og oljevernutstyr for eksport til store deler av verden, og har over 300 sysselsatte. Frank Mohns rørdivisjon har også en bedrift på Hjartås, Holsnøy med ca. 70 ansatte.

Meland er det geografiske bindeleddet mellom Bergen og Nordhordland. Broforbindelser til Hordvik (E 39) i Bergen via Flatøy over Salhusfjorden (Nordhordlandsbrua), til Knarvik (E 39), Lindås kommune, over Hagelsundbrua og til Holsnøy (Rv. 564) over Krossnesbrua. Før Meland ble landfast med Bergen 1994, var det hurtigbåtforbindelse til Bergen og Lindås (Frekhaug–Knarvik–Strandkaien).

Nordhordland Folkehøgskule på gården Frekhaug er den største folkehøgskolen i landet, en internatskole med plass til 160 elever og avdelinger for musikk, idrett, forming og miljø, eies av Nordhordland indremisjon. Rektor: Jan Inge Wiig Andersen. Frekhaug gård har tidligere tilhørt slekten Holtermann. Hovedbygningen fra ca. 1780 er fredet.

30. august 1998 ble den første 18–hulls golfbane i Bergens-området åpnet i Meland, anlagt på Leirvik gård på Fløksand der knapt 1000 mål skog og jordbruksareal var omdannet til “greens” og “fairways”, døpt Meland Golf & Naturpark. En æresbauta reist ved hull 13 forteller at bergenseren Peter B. Namtvedt har hovedæren for realisering av banen, som er rangert som en av de beste og den teknisk mest krevende i Europa. Meland Golfklubb arrangerer 2009 det første Norgesmesterskap for damer og herrer på banen. Den tidligere Fløksand Husmorskule (drevet 1909–92 av Hordaland fylke med kull på opptil 32 elever) tjener i dag som golfklubbens klubbhus, der det også drives kafé, døpt “Hull 19”. Det siste skolebygget ble oppført 1954.

Leirvik gård, opprinnelig kirkegods under Hamre, Sæbø og Meland kirker, ble kjøpt av vertseier og proprietær Rasmus Rolfsen (1760–1808) i Bergen. Han hadde et hus på stedet til eget bruk, men drev gården ved hjelp av forpaktere, og testamenterte eiendommen til Hordaland fylkeskommune. Se Elsesro.

Se også Flatøy flystasjon.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.