Os

Os, kommune lengst sørøst på Bergenshalvøyen, mellom Lysefjorden i vest, Bjørnafjorden i sør og Fusafjorden i øst, grenser i nord til Bergen og Samnanger; 139,5 km2 med nær 16 000 innbyggere (2008). Kupert terreng opp til ca. 800 moh. helt i nord. Flere øyer i Bjørnafjorden. Oselva, som kommer fra fjelltraktene sør for Gullfjellet og renner gjennom Samdalsvatnet og Hauglandsvatnet, faller ut i Fusafjorden ved tettstedet, trafikknutepunktet og administrasjonssenteret Osøyro (vel 8000 innb.). Jord- og skogbruk; industri med hovedvekt på verksted-, møbel-, trevare- og tekstilindustri. Flere helse- og sosialinstitusjoner (Kysthospitalet i Hagevik) Stor arbeidspendling til Bergen (ca. 1/3 av de yrkesaktive). Veiforbindelse med Bergen fra Osøyro over Kalandseid (E 39) og fra Lysekloster over Fanafjell og Rådal. Bilferge fra Halhjem sør for Osøyro til Tysnesøy, Reksteren og Stord. 1894–1935 hadde Os også jernbaneforbindelse med Bergen over Kalandseid og Nesttun (Osbanen). Lengst i vest ligger godset Lysekloster med ruiner av klosteranlegget fra middelalderen, og Lysøy med Ole Bulls sommersted Lysøen. Innenfor Os ligger den militære øvelsesplass Ulven, som ble brukt som fangeleir av tyskerne under den annen verdenskrig og som flere ganger har vært arena for landsskytterstevner.

Båtbyggertradisjonene i kommunen holdes i hevd i Oselververkstaden, der det blir gitt opplæring i det gamle håndverket. Adgang for publikum og utstilling. Båttypen kan spores helt tilbake til vikingtiden. Båtbyggerne holdt til i naustene ved bredden av Oselven, derav navnet. På 1950-tallet ble Os verdensberømt også for sine vikingskip, bygde på oppdrag fra Hollywood og bemannet med kjentfolk som Kirk Douglas, Tony Curtis og Ernest Borgnine. I det gamle kommunehuset holdes vekslende kunstutstillinger, likledes i Galleri Eide. Arne og Vidar Mæland viser egne arbeid i Solbakkestova. Osøren Blues & Jazzfestival årlig arrangement siden 1999. “Fritio i Os” er en stor kulturdugnad som har gått av stabelen annethvert år siden 1978. Hvert år siden 1999 har det vært arrangert internasjonalt to ukers skulptursymposium i Os. Dette har lokket kunstnere fra hele verden til bygda, og mange av kunstverkene som er blitt til under symposiene, er blitt værende i Os til glede for folk, både fastboende og tilreisende, og til pryd for gatebildet. Dette har gitt Os renommé som “skulpturbygda”. Et enstemmig kommunestyre sa 2008 ja til å bygge et kunst- og kultursenter, døpt Oseania, på Mobergsneset til en prislapp på 144 millioner kr, med håp om åpning høsten 2010. Det 6000 m2 store senteret, tegnet av Grieg Arkitekter AS, skal inneholde kunstmuseum, konsertsal med moderne scene, en rekke øvingsrom og grupperom samt en utendørs skulpturpark.

En viktig industribedrift i Os er Sibi As (etablert 1933 av bergenseren Sigbjørn Birkeland), landets største totalleverandør av likkister og gravferdsutstyr, med 30 ansatte, 500 lagerførte produkter og en produksjon på over 13 000 kister årlig. Moderne kistefabrikk på Kolskogen tatt i bruk 1985.

Os har to kjente hoteller: Solstrand Hotel & Bad bygd 1896 av Christian Michelsen; senere utvidet og ombygd flere ganger, siden 1929 drevet av familien Schau-Larsen. Tilbyr en blanding av rekreasjon, selskapelighet, turisme og lederprogram for næringslivet. (Se Adiminstrativt Forskningsfond ved NHH). 135 gjesteværelser. Spa-avdeling med 15 behandlingsrom. Sommeren 1976 var den britiske komponisten Benjamin Britten gjest på Solstrand og begynte her å komponere en kantate, som skulle bli hans siste verk. Året etter døde han. Innenfor Os ligger den militære øvelsesplass Ulven, som ble brukt som fangeleir av tyskerne under den annen verdenskrig og som flere ganger har vært arena for landsskytterstevner.

Et ombygd fjøs fra 1655 på gården Hauge er i dag kjent som Bjørnefjorden Gjestetun, der åttende generasjon av familien Bjørke tilbyr 40 særpregete hotellrom, møte- og selskapslokaler i gammel norsk byggestil. I “Smalahuset” og “Stallen” har dyrene veket plass for hotellgjestene. Gårdstunet består av 9 hus. Utsikt over Bjørnefjorden, med Folgefonna, Rosendal og Tysnes-fjellene i det fjerne.

Os- og Fusaposten, opplag 5600 (2006) kåret til “Årets lokalavis” 2004. Bjørnefjorden Nærkringkasting i drift fra 1988. Daglige sendinger fra 1990. Konsesjon for kommunene Os, Fusa, Austevoll og Samnanger.

I Os finnes to 9-hulls golfbaner, på Hauge og i Øvredalen. Ellers har Os fostret mange dyktige kappgjengere, fremst av dem Kjersti Tysse Plätzer, som vant OL-sølv på 20 km både i Sydney 2000 og Beijing 2008, og hennes bror Erik Tysse, begge siden 2000 medlemmer i idrettslaget Administrativt Forskningsfond ved NHH.) 135 gjesteværelser. Spa-avdeling med 15 behandlingsrom. Sommeren 1976 var den britiske komponisten Benjamin Britten gjest på Solstrand og begynte her å komponere en kantate, som skulle bli hans siste verk. Året etter døde han.

I Os finnes to 9-hulls golfbaner, på Hauge og i Øvredalen. Ellers har Os fostret mange dyktige kappgjengere, fremst av dem Kjersti Tysse Plätzer, som vant OL-sølv på 20 km både i Sydney 2000 og Beijing 2008, og hennes bror Erik Tysse, begge siden 2000 medlemmer i idrettslaget Norna-Salhus.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.