Haukeland skole

Haukeland skole, Stemmeveien 1. Arkitekt, Bergen kommunes byggeseksjon. Fotograf: Katarina Lunde. Seksjon informasjo, Bergen kommune.

Haukeland skole, Stemmeveien 1. Arkitekt, Bergen kommunes byggeseksjon. Fotograf: Katarina Lunde. Seksjon informasjo, Bergen kommune.

Haukeland skole, Stemmeveien 1, barneskole (1.–7. klasse) ble tatt i bruk 1975 (ark. Bergen kommunes byggeseksjon). Skolen hadde til 1993 en egen avdeling for synshemmede elever, som nå er integrert. Skolen ble ombygd sommeren 1996 for å møte behovet for syv klassetrinn. I bygningene er det også en helseavdeling med mor/barn-seksjon.

Haukeland skole er en av de eldste skolene i Bergen med historie tilbake til 1810. Til 1832 ble skolen drevet som omgangsskole. Marcus Andersen var den første læreren, og han dekket hele Årstad herred. Fra 1832 ble det etablert fast skole i leide lokaler hos Møller Hagelsteen på Årstad. At elevene dermed måtte oppsøke skolen, vakte sterk motvilje.

Gamle Haukeland skole ble avløst av en ny skolebygning i 1975. Bygningene ble revet i løpet av 1980-tallet. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Morgenavisen A/S.

Gamle Haukeland skole ble avløst av en ny skolebygning i 1975. Bygningene ble revet i løpet av 1980-tallet. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Morgenavisen A/S.

Det første skolebygget i Årstad herred lot sitftamtmann Edvard Hagerup reise på en 1/4 dekar stor festetomt utskilt fra Haukeland gård. Skolen fikk navnet Haukeland skole og ble tatt i bruk 2. november 1846. Ny skolebygning ble oppført 1878, og det skjedde diverse utbygginger 1892, 1909 og 1918/19. Skolen bestod da av fire bygninger. De tilårskomne skolebygningene ble revet først i 1980-årene.

Da elevtallet var på det høyeste i 1950-årene, ble det 1954 bygd en paviljongskole på Starefossen som avlasting i tillegg til at lokaler måtte leies bl.a. i Årstad bedehus og i Tennishallen. Paviljongen ble nedlagt 1978 og har siden vært brukt til barnehage. Høyest antall elever hadde skolen 1956/57 med 879 elever. Tyske tropper okkuperte skolen i lange perioder under den annen verdenskrig.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. jan eggenfellner

    Jeg var eleven pa starefossen skole nar jeg var barn. Jeg bro na I USA og prover a kontakte klassekamerater. Jeg tror jeg var elev runt on 1973?

    Svar

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.