Beyer Bok- og Papirhandel A/S, F.

F. Beyer Bok- og Papirhandel A/S, Strandgaten 4, firma med røtter tilbake til 1779, da bokbinder Holger Enevoldsen d.e. (se F. Beyer) fikk privilegium til å sette opp en bokhytte på Holbergsallmenningen (like ved Løveapoteket) under de to årlige nordfarstevnene. Denne hytten var i bruk til 1858, da Fredrik Stockfleth von Krogh Beyer (1827–1903), sønn av den første Beyer i bedriften, åpnet en bok- og papirhandel i Kong Oscars gate 12, der firmaet hadde sitt bokbinderi fra starten.

Fredrik Beyers sønn, Thorvald von Krogh Beyer (1858–1931), overtok bokhandeldelen av virksomheten 1884, og samme år åpnet bokhandelen i nye lokaler i Strandgaten 2, en eiendom der etter hvert også flere andre av konsernets virksomheter fikk tilhold. Bokhandelen ble skilt ut som eget aksjeselskap 1918. Thorvald Beyer stiftet Turistforeningen for Bergens By og Stift 1890 og drev dessuten turistbyrå på Torgallmenningen og utgav bladet Beyer’s Weekly News frem til 1914.

Etter at bygningen i Strandgaten ble ødelagt i bybrannen 1916, holdt bokhandelen i noen år til i Domkirkegaten 5, men kunne 1926 flytte tilbake til en gjenreist bygning i Strandgaten. Dette huset ble fullt oppbygd til seks etasjer 1964 og ble ved firmaets 200-årsjubileum regnet som landets eldste bokhandel, men også som det mest moderne og største «bransjehus».

Siden 1941 har firmaet vært ute av slekten Beyers eie og fra 2001 under navnet Ark Beyer tilhørt bokhandlerkjeden Ark Bokhandel, som eies av Gyldendal ASA. Ark-bokhandler finnes i Bergen også på Nesttun, i Åsane og i Loddefjord.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.