Marias Minde

Marias Minde, Nylandsveien 31, rekonvalesenthjem og moderhus for St. Franciskus-søstrene, reist på eiendommen Nyland i midten av 1950-årene. Huset sto ferdig 1956. Stedet ble i sin tid ervervet av den daværende katolske sogneprest i Bergen, Erik Wang, for en pengegave han hadde mottatt fra den velstående fransk-norske katolikken Valborg Cady de Navacelle. Før han døde i 1913, testamenterte Wang eiendommen til kongregasjonen for at søstrene skulle kunne bygge et hvilehjem og tilbringe alderdommen der.

Vegg i vegg med rekonvalesenthjemmet og i rett vinkel med dette ble Vår Frue kirke oppført. Arkitekt for både kirke og moderhus Fredrik Konow Lund. Kirken er bygd i italiensk stil, ble innviet 1956, har 100 sitteplasser og er med sin høye kampanile (klokketårn) et blikkfang i Ytre Sandviken. Bygningene ble finansiert ved salg av deler av den opprinnelige eiendommen som strakte seg helt fra Byfjorden til Sandviksfjellet.

De første nonnene kom til Bergen fra Paris allerede i 1888. Kongregasjonen av St. Franciskussøstrene ble opprettet i 1901. På det meste var det 150 nonner i hele kongregasjonen. De fleste nonnene jobbet hardt som sykepleiere og lærere på Vestlandet. Marias Minde ble brukt som rekonvalesenthjem frem til 1970. St. Franciskus-søstrene driver også St. Olavs kapell på Voss. I 2009 var det 13 søstre igjen i St. Franciskusordenen. Ti søstre bor på Marias Minde, en er på sykehjem og to på Voss. Det er 14 sivilt ansatte i deltidsstillinger ved klosteret.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: St. Paul kirke | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.