Zachariasbryggen

Torget med den gamle Zachariasbryggen på 1920-tallet. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Reguleringsvesenet, Bergen Byarkiv.

Torget med den gamle Zachariasbryggen på 1920-tallet. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Reguleringsvesenet, Bergen Byarkiv.

Zachariasbryggen, utstikkerkai i Vågsbunnen, med navn etter kjøpmann Zacharias Weigner (død 1737), som eide den vestre av de tre gårdene som ble oppført i Vågsbunnen etter brannen 1702 (Zachrisgården). Gården ble kjøpt av kommunen 1858 og revet 1873. En trebrygge ble lagt ut fra bolverket, 1889–91 erstattet av en steinbrygge med 60 salgskummer for levende fisk. Med ett unntak er kummene senere fjernet, men det er planer om å sette opp nye. 1911–12 ble kaifronten skjøvet 20 m ut i Vågen; samtidig ble Triangelen sør for Zachariasbryggen revet.

Av de to øvrige gårdene, Sørgården og Holtermanngården, var den første eid av stadskaptein Lambert von der Ohe (1698–1783), den andre av kjøpmann Abraham Holtermann (1689–1780), senere av hans barnebarn Herman Valeur, og etter ham kalt Valeurgården. Også disse gårdene ble overtatt av kommunen for å erstattes av en torghall, en plan som ikke ble realisert. Kommunen brukte i stedet bygningene til handel med fisk, frukt og grønnsaker, og i Holtermann- eller Valeurgården ble det drevet en bondestue for rimelig overnatting, Bergens Fiskerhjem. Begge gårdene ble revet 1955, tross protester. En del av Sørgården stod igjen til området ble utbygd 1988 med bygninger for kontorbruk og serveringssteder samt garderobetilbud i forbindelse med gjestehavn tatt i bruk 1989/90 (ark. Øivind Maurseth); se Torgutstikkeren.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Torget | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Bergen havn | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.