Østre Murallmenningen

Østre Murallmenningen fra Markeveien/Klostergaten til Strandkaien/Østre Murallmenningen har navn etter Muren. Bygningen helt til høyre i bildet. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Reguleringsvesenet, Bergen Byarkiv.

Østre Murallmenningen fra Markeveien/Klostergaten til Strandkaien/Østre Murallmenningen har navn etter Muren. Bygningen helt til høyre i bildet. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Reguleringsvesenet, Bergen Byarkiv.

Østre Murallmenningen, fra Markeveien/Klostergaten til Strandkaien, har navn etter Muren, som ligger på allmenningens nordre del; het 1857–90 bare Murallmenningen, men fikk da tillegget Østre for å skille den fra den nyanlagte Vestre Murallmenningen. Tidligere var den også blitt kalt Rosenkrantz’ allmenning, etter lensherren Erik Rosenkrantz, som eide grunnen og en stor dobbeltgård her (Rosenkrantz’ hage) og oppførte Muren. Etter bybrannen 1561 kom det krav om å legge ut flere allmenninger, og kronen makeskiftet med Rosenkrantz, som til vederlag for hagen fikk området mellom Mulelven og Gunnildarå (Storemølleelven), et område som byen først fikk tilbake 1877. Bybrannen 1582 stanset ved Østre Murallmenningen, og godtgjorde at slike branngater hadde en funksjon. – Slyngveiene og beplantningen på allmenningens øvre del ble utført 1877.

Frem til brannen 1916 var det stor omsetning av kjøtt omkring Muren, og det ble sagt at hva Torget var for fiskehandelen, var denne allmenningen for kjøtthandelen. Det var et større antall kramboder av ulike slag, og i «Murebazaren» ved sjøkanten var det kjøtthandelsboder og bondestue for overnatting.

Bygninger m.m.: 8. Tidligere Muren pensjonat, fra 1992 natthjem for kvinner; se husvilleherberger.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.