Årstad (sogn)

Sogn i Bergen domprosti; 5732 innbyggere (2009), hvorav 4105 er medlemmer i Den norske kirke. Årstad, som var eget sogn i middelalderen, hørte etter reformasjonen under Birkeland sogn i Fana, men i slutten av 1740-årene kom det til strid om sogneinndelingen. En del bønder i Årstad, som hadde ryddet utmarksområder øst i sognet til gårdsbruk, nektet nå å reise den lange veien til Birkeland kirke, og bad om at deres gårder måtte bli skilt ut fra Fana sogn og legges under St. Jørgens hospitals sogn, ettersom Hospitalskirken lå atskillig nærmere og lettere tilgjengelig. 1752 ble det vedtatt en ny sogneinndeling, som medførte at store deler av Årstad ble lagt til Hospitalskirken. Denne ordningen varte til 1886, da Årstad på ny ble utskilt som eget sogn (den gangen kalt prestegjeld). St. Markus menighet ble skilt ut fra Årstad 1928, Fridalen (med Slettebakken og Landås) og Solheim 1957.

Årstad fikk egen kirke allerede i middelalderen, en steinkirke med klebersteinshjørner som var viet til Det hellige kors og trolig opprinnelig fungerte som kongelig huskapell, men som senere er omtalt som sognekirke. Den lå ovenfor fjøset på Årstad gård. Etter reformasjonen forfalt kirken, og etter bybrannen 1702 ble stein fra kirken brukt til reparasjon dels av Domkirken, dels av bygninger på gården. 1736 var kirken helt forsvunnet. 1890 ble den nye kirken innviet, se Årstad kirke.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Årstad (gård) | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Et riss over den rike historien til Årstad menighet og Hospitalkirken ved St. Jørgen Hospital | Historier fra en bydel – Årstad

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.