Alvøen Hovedbygning

Alvøen hovedbygning fra 1797 med sin nåværende fasade fra 1835. Fotograf: Norvall Skreien.

Alvøen hovedbygning fra 1797 med sin nåværende fasade fra 1835. Fotograf: Norvall Skreien.

Alvøen Hovedbygning, Godvik, stiftelse opprettet 1953, omorganisert 1982 med Vestlandske Kunstindustrimuseum som ansvarlig for drift og vedlikehold av bygningen; åpnet som museum 1983.

Alvøen Hovedbygning ble reist av kjøpmann Hendrich J. Fasmer som lyststed 1797, men han tok fast opphold fra 1808. Huset var i én etasje, bygd i vinkel med to fløyer og midtark. Hans Berent Fasmer lot oppføre en ny fløy i øst (ark. Herman Foss), gjorde midtarken bredere og føyde et uthus til vestfløyen. Stilen er empire med detaljer i rokokko. Hageanlegget har et åttekantet lysthus. Hovedbygningen ble fredet 1923. Fra 2005 er Alvøen Hovedbygning en del av Bymuseet i Bergen.

Alvøen er et av Norges eldste industrimiljøer, med over 30 hvitmalte arbeiderboliger, produksjonsbygninger og hovedbygningen, eierfamilien Fasmers hjem. Da Kong Haakon 7 i 1921 besøkte Alvøen, ble han av Hendrich Jansen Fasmer mottatt med ordene: “Velkommen, Deres Majestet, til mitt rike”!

Alvøen papirfabrikk. Fotograf: Tor M. Skillestad. Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Alvøen papirfabrikk. Fotograf: Tor M. Skillestad. Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Familien Fasmer skapte et lite og godt industrisamfunn, med både skole, sparebank, bibliotek og forsamlingshus for arbeiderne. Alvøen Hovedbygning er et av Bergens flotteste private hjem, der besøkende møter både familien, industrihistorien, sosialhistorien og kunsthistorien som gir interessante glimt av samfunnsstrukturer i det gamle Norge. Inntil papirfabrikasjonen opphørte 1981, var det Alvøen som forsynte Norges Bank med seddelpapir. Fabrikken var den siste i Norge som produserte høykvalitets klutepapir basert på 100 prosent tekstil. Industrihistorien starter imidlertid lenge før papirfabrikken. I 1626 fikk Alvøen både kruttmølle og kornmølle. Senere kom en rekke nye produkter til, som salpeter, linolje, og altså papir. I en periode ble det også bygd skip i Alvøen.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Vestlandske Kunstindustrimuseum | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.