Alvøens Papirfabrik A/S

Alvøens Papirfabrik A/S, Alvøyveien 114, er Norges eldste i sitt slag, og har vært i samme slekts eie siden den ble opprettet 1797 av Hendrich Jansen Fasmer på eiendommen som Didrich Jansen Fasmer hadde kjøpt 1744–54. Fabrikken produserte fra starten både dokument- og skrivepapir og grovere papir, men spesialiserte seg etter hvert på de finere papirkvaliteter; fabrikken leverte bl.a. seddelpapir til Norges Banks pengesedler, sporadisk fra 1888 og regelmessig 1908–87. Opprinnelig ble alt papiret håndlaget av kluter, men 1864 ble det installert en papirmaskin som produserte papir av tremasse. Finpapirproduksjonen i Alvøen ble avviklet 1981, men bedriften har fortsatt med foredling og omsetning av finpapirprodukter som er produsert annetsteds, og fra 1987 har fabrikken hatt produksjonssamarbeid med det nederlandske konsernet Van Gelder i Apeldoorn.

På Alvøen var det trolig kverndrift allerede i middelalderen og industriell virksomhet fra 1626, da lesemester Hans Sørenssøn og borgerne Jocum Bunde og Claus von Rechen startet en kornmølle og en kruttmølle her. Den sistnevnte eksploderte 1631, og kornmøllen brant også ned. De ble begge gjenoppbygd, men kruttmøllen gikk senere i luften en rekke ganger inntil den ble endelig avviklet 1886. Omkring år 1800 ble virksomheten kraftig utvidet til også å omfatte oljemølle, fargemølle, ståltrådmølle og papirproduksjon. I løpet av 1800-tallet ble mye av den øvrige virksomheten avviklet til fordel for satsing på papirproduksjonen. 1912 ble det opprettet en datterbedrift, Kongshavn Lim- og Mineralnæringsfabrik A/S, som holdt det gående til 1956/57.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Laksevåg (tidligere kommune) | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.