Andersonske Institut

Andersonske Institut, utdannelsesinstitusjon for sønner av den høyere kjøpmannsklasse, opprettet 1820 av den svenskfødte Johan Anderson (1793–1833), fra 1826 drevet som borger- og handelsskole, først på Torget, senere på hjørnet Muren/Strandgaten og deretter i Olav Kyrres gate. Etter Andersons død ble driften overtatt av H. Daae, J. N. Fischer og Hans L. Reusch, senere var Fischer enestyrer til skolen ble nedlagt 1859.

Som følge av folkesnakk omkring Andersons død ble hans kiste gravd opp kort etter begravelsen, og den viste seg å være fylt av blåleire. Anderson hadde kommet til Bergen 1818, oppsøkte biskop Pavels og tilstod at hans egentlige navn var Lentgreen og at han var ettersøkt for svindel i Danmark. Men ifølge ryktene skyldtes flukten til Norge, som falt sammen med Carl Johans tronovertagelse, at han hadde deltatt i en politisk sammensvergelse på høyt plan i Sverige. Hans identitet er aldri sikkert blitt fastslått.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.