Arna kirke

Arna kirke, Lakslia, sognekirke for Arna menighet, oppført 1865 av bruddstein på støpt sokkel som enskipet langkirke med polygonalt avsluttet kortilbygg i øst (ark. Fredrik Hannibal Stockfleth), to sakristier oppført 1936 (ark. Erlend Tryti). 600 sitteplasser. Tårn i vest, avsluttet med fire trekantgavler og kobbertekket. Innganger til skipet gjennom tårnfoten og fra skipets vestgavl. Galleriet har også inngang fra tårnet.

Nytt orgel ble levert 1955 av J. H. Jørgensen Orgelfabrikk, Oslo. Seks stemmer som opprinnelig manglet, kom på plass først i 2009, samtidig som det ble gjort en del tekniske endringer, utført av Johannes Buder, Bergen. Intonasjon ved nederlenderen Sicco Steendam. Orgelet har nå 28 stemmer pluss 14 unitstemmer, fordelt på tre manualer og pedal.

Koret har to runde vinduer med glassmalerier av G. Rognaldsen fra 1936. Altertavlen er trolig av Johan L. Losting, Getsemane-motiv i storfeltet er malt av P. T. Holst. To sølv lysestaker er en gave fra 1965 etter husmorlagenes innsamling. På østmuren er det et lite krusifiks fra 1600-tallet som skriver seg fra Mjelde kirke i Haus, en tømmerkirke fra 1621 som erstattet en eldre kirke fra middelalderen (nevnt allerede på Sigurd Jorsalfares tid). Fra denne kirken er det også bevart en klokke fra 1787, en lysekrone, et oljemaleri av korsfestelsen og en tavle med malte glassruter. Mjelde-kirken ble revet 1866, men materialene ble brukt til å reise bedehus for Indremisjonen i Peter Jebsens veg 23.

Like ovenfor kirken står Jacob Meyers bronseskulptur Knelende kvinne, reist i 1952 av daværende Haus kommune til minne om de falne fra kommunen under den annen verdenskrig. Sokkelen har innskriften: «Heller døy i fridom enn leva i trældom». En replikk av skulpturen ble 1999 oppsatt på Menneskerettighetenes plass.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Indre Arna (tettsted) | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.