Austevoll (kommune)

Austevoll (opprinnelig navn på en gård på øya Hundvåko), kommune i Midthordland sør for Bergen, mellom Korsfjorden i nord, Langenuen i øst, Selbjørnsfjorden i sør og Nordsjøen mot vest og omgitt av kommunene Sund i nord, Os i nordøst, Tysnes i øst og Fitjar og Bømlo i sør. Kommunen består av 667 store og små øyer med et samlet areal på 114 km2, 4390 innbyggere (2008) og strandlinje på 337 km. Administrasjonssenteret ligger på Storebø på Huftarøy. Vel 20 øyer er bebodd. De største er Huftarøy (50,4 km2), Selbjørn (23,8 km2) og Hundvåko (10,7 km2). Disse tre øyene samt Storekalsøy og Stolmen har egne kirker.

Nesten all næringsvirksomhet i kommunen er knyttet til fiskeri. Hele 30 prosent av Norges havgående fiskeflåte er hjemmehørende i Austevoll, som også er landets største lakseoppdrettskommune. Etter Bergen og Askøy er Austevoll den viktigste fiskerikommunen i Hordaland regnet etter ilandbrakt kvantum. Spesialutdanning innen fiskerinæringen gis ved Austevoll vidaregåande skule og Austevoll maritime fagskule (het tidligere Statens Fiskarfagskule). Havforskningsinstituttets havbruksstasjon ligger i Austevoll. To børsnoterte selskaper har sine hovedkontorer på Storebø: DOF ASA, som er det største offshorerederiet i Norge, og havbruksselskapet Austevoll Seafood ASA.

En av de største oppgavene for Austevoll de siste tiårene har vært å knytte de mange øyene tettere sammen og forbedre kommunikasjonen med omverdenen. Selbjørn og Huftarøy fikk 1980 den første broforbindelsen. Deretter ble Stolmen og Selbjørn høsten 1998 knyttet sammen via verdens lengste såkalte «fritt frem-bro», Stolmabrua, som er 301 meter lang. (Fritt frem-metoden er særlig knyttet til spennarmerte bjelkebroer i betong der man med utgangspunkt i en pilar bygger seg trinnvis ut til hver side). 1999 kom broen mellom Storekalsøy og Hundvåkøy. Med åpningen 2007 av Austevollbrua mellom Huftarøy og Hundvåkøy ble målet nådd: Alle hovedøyene i Austevoll hadde fått veisamband. Bekkjarvik på østsiden av øya Selbjørn har vært et knutepunkt for handel og fiske i flere hundre år; i 2007 kåret til «Årets gjestehavn» av et båtmagasin. Bekkjarvik Gjestgiveri ble bygt på 1600–tallet på befaling fra kong Christian 4.

Hurtigbåter og bilferger gjør det enkelt å ferdes både sørover og nordover fra Austevoll. Innad i kommunen fraktes folk til og fra de ytre øyene med egen hurtigbåt. I sør har kommunen fergesamband fra Husavik til Sandvikvåg i Fitjar. Flaggruten mellom Bergen og Stavanger har stopp på Hufthamar, det samme har hurtigbåten mellom Bergen og Sunnhordland. Innseilingsfyret Marsteinen ligger på en av småøyene i Korsfjorden ved det sørlige innløpet til Bergen.

Austevollnaturen byr på et ytterst skiftende landskap, fra nakne bergknauser og blankskurte svaberg i sør til blomstrende enger og frodig skogsvegetasjon i nord. Blant de største severdighetene er utsynet over storhavet med Slåtterøy fyr ragende opp som en søyle i horisonten, og ikke minst kommunens tallrike “sorte får”, de berømte villsauene, eller utegangersauene.

Austevollingen Magnus Stangeland, tidligere folkeskolelærer, rektor og ordfører i kommunen og stortingsrepresentant for Senterpartiet, har skapt en av de største industribedriftene i Bergen. Se Bergen Group ASA.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.